secundair logo knw 1

Angelo de Mul (PureBlue), Bart Letterie (HZ) en Wilfred Appelman (WUR) bij de opening van de zuiveringsinstallatie in Ritthem. Foto Scheldestromen

Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Waterschap Scheldestromen in Ritthem staat sinds deze week een container met meet- en zuiveringsapparatuur die het effluent geschikt moet maken voor irrigatie. De proefinstallatie maakt deel uit van een onderzoek onder leiding van Wageningen University & Research (WUR).

Het doel van dat onderzoek, EffluentFit4Food, is de hoeveelheid kwalitatief goed irrigatiewater voor de land- en tuinbouw vergroten en daarmee de afhankelijkheid van grondwater verminderen. Ook onder andere HZ University of Applied Sciences en Waterschap Brabantse Delta doen mee.

0610 WilfredAppelmanWilfred Appelman"Vooral in Zeeland en Brabant wordt de urgentie van dit probleem de laatste jaren sterk gevoeld", zegt projectleider Wilfred Appelman van WUR. "Droogte en watertekorten kunnen leiden tot grote schade aan gewassen. Daarnaast is de verzilting hier een toenemend probleem."

Een alternatieve bron is gezuiverd afvalwater, ofwel effluent, van de rioolwaterzuivering. Dit water bevat echter nog steeds microverontreinigingen (medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere persistente chemicaliën).

Binnen het project EffluentFit4Food wordt daarom ook een methode ontwikkeld waarmee waterschappen en boeren het water snel en goedkoop kunnen analyseren en - indien nodig - na te zuiveren op een manier die veilig, betaalbaar, duurzaam en schaalbaar is.

Minder energie
In Ritthem heeft het bedrijf PureBlue uit Kapellebrug nu een pilotinstallatie ingericht waarmee wordt onderzocht of en in welke mate microverontreinigingen worden verwijderd. De gebruikte techniek heet MicroForce++ en is gebaseerd op een combinatie van afbraak door ozon en biologische processen. “Door die combinatie is veel minder energie nodig dan wanneer je alleen ozon gebruikt”, aldus Appelman.

0610 pilotinstallatie RitthemDe pilotinstallatie in Ritthem. Foto AV-dienst HZ

In een ander deel van het onderzoek wordt het nagereinigde afvalwater als irrigatiewater gebruikt voor de teelt van gewassen als aardappels, uien en peren. Die worden na de oogst onderzocht op de aanwezigheid van microverontreinigingen en op voedselveiligheid. Appelman: “Het wordt heel spannend wat we gaan ontdekken.”

Zorgen
De Europese Unie heeft twee jaar geleden vastgesteld aan welke minimale kwaliteitseisen afvalwater moet voldoen om te kunnen worden hergebruikt voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Het is nu aan de nationale overheden om deze richtlijnen, die medio volgend jaar van kracht worden, te verankeren in wet- en regelgeving.

Hoewel het dan dus toegestaan is om het effluent te gebruiken, is de veiligheid volgens Appelman in Nederland nog nauwelijks onderzocht en gewaarborgd. "Met name als het gaat om microverontreinigingen, heb ik zorgen over de voedselveiligheid. De hele apotheek die we als samenleving gebruiken, vind je in het afvalwater terug."

In Israël, waar afvalwater al langer voor irrigatie wordt gebruikt, is dit wel onderzocht. "En daar werd soms een factor duizend concentratietoename van deze stoffen in voedsel gevonden."

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!