secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in de Overijsselse plaats Raalte van bovenaf I foto: WDO Delta

De ernstige verstoring bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte is voorbij. Door actief slib van elders aan te voeren is het zuiveringsproces helemaal hersteld. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de oorzaak van de problemen niet gevonden, al gaat het vermoedelijk om een illegale lozing.

Sinds afgelopen weekend functioneert het biologische zuiveringsproces weer naar behoren. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) meldde op dinsdag 13 juli dat het niet goed meer lukte om ammonium uit het aangevoerde afvalwater te verwijderen. Daarvoor waren er onvoldoende actieve bacteriën in het zuiveringsslib aanwezig. De capaciteit van de zuivering was hierdoor flink afgenomen.

Schoon slib aangevoerd
Daarop besloot het waterschap om schoon slib met goed werkende bacteriën van andere rioolwaterzuiveringen te laten komen. Het transport gebeurde met tankwagens. Dit slib is vorige week toegevoegd aan het zuiveringsproces. Het resultaat is volgens WDODelta dat het afvalwater nu weer prima wordt gezuiverd. Dit blijkt uit analyses van het rioolwater.

Het waterschap nam nog een andere maatregel. Het gezuiverde afvalwater van rwzi Raalte wordt geloosd op de nabijgelegen Hondemotswetering. Omdat dit water minder schoon was geworden, laat WDODelta water in vanuit het Overijssels kanaal en de Raalterwetering. Ook het herstel van het zuiveringsproces heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit. Het doorspoelen van de Hondemotswetering gaat nog een aantal dagen door.

Oorzaak niet gevonden
WDODelta liet twee weken geleden meteen weten dat een illegale lozing van afvalwater de vermoedelijke oorzaak van de verstoring is. Het waterschap heeft de vervuiler echter nog niet kunnen achterhalen. Er is de voorbije weken intensief onderzoek gedaan maar de oorzaak van de problemen is niet gevonden, zo wordt gemeld. Het speurwerk is lastig omdat er heel wat waterstelsels aan elkaar gekoppeld zijn.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: verstoring in Raalte

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.