0
0
0
s2sdefault

De ernstige verstoring bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte is voorbij. Door actief slib van elders aan te voeren is het zuiveringsproces helemaal hersteld. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de oorzaak van de problemen niet gevonden, al gaat het vermoedelijk om een illegale lozing.

Sinds afgelopen weekend functioneert het biologische zuiveringsproces weer naar behoren. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) meldde op dinsdag 13 juli dat het niet goed meer lukte om ammonium uit het aangevoerde afvalwater te verwijderen. Daarvoor waren er onvoldoende actieve bacteriën in het zuiveringsslib aanwezig. De capaciteit van de zuivering was hierdoor flink afgenomen.

Schoon slib aangevoerd
Daarop besloot het waterschap om schoon slib met goed werkende bacteriën van andere rioolwaterzuiveringen te laten komen. Het transport gebeurde met tankwagens. Dit slib is vorige week toegevoegd aan het zuiveringsproces. Het resultaat is volgens WDODelta dat het afvalwater nu weer prima wordt gezuiverd. Dit blijkt uit analyses van het rioolwater.

Het waterschap nam nog een andere maatregel. Het gezuiverde afvalwater van rwzi Raalte wordt geloosd op de nabijgelegen Hondemotswetering. Omdat dit water minder schoon was geworden, laat WDODelta water in vanuit het Overijssels kanaal en de Raalterwetering. Ook het herstel van het zuiveringsproces heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit. Het doorspoelen van de Hondemotswetering gaat nog een aantal dagen door.

Oorzaak niet gevonden
WDODelta liet twee weken geleden meteen weten dat een illegale lozing van afvalwater de vermoedelijke oorzaak van de verstoring is. Het waterschap heeft de vervuiler echter nog niet kunnen achterhalen. Er is de voorbije weken intensief onderzoek gedaan maar de oorzaak van de problemen is niet gevonden, zo wordt gemeld. Het speurwerk is lastig omdat er heel wat waterstelsels aan elkaar gekoppeld zijn.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: verstoring in Raalte

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.