secundair logo knw 1

Om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de Waddenzee drijft, is het tijd voor een brede aanpak met preventie als prioriteit. Dat concludeert de Waddenacademie uit de quickscan ‘Plastic in de Waddenzee: probleemverkenning en mogelijke oplossingsstrategieën’.

De Waddenacademie vroeg student-onderzoeker Bram van Duinen een quickscan te doen om de
plastic problematiek in de Waddenzee te analyseren. Van Duinen vatte de huidige stand van het onderzoek samen in de quick scan. “We hebben gekeken waar het plastic vandaan komt en wat voor plastic er in de Waddenzee te vinden is. Vervolgens hebben we de gevolgen van de aanwezigheid van het plastic en mogelijke oplossingsrichtingen beschreven.”

Het plastic in de Waddenzee lijkt volgens Van Duinen voornamelijk uit de directe omgeving te komen. “Bij plastic in zee denken veel mensen aan de plastic soep in de oceanen, maar in kustgebieden komt het grootste deel van het plastic uit lokale bronnen. Zo bleek in 2019 uit veldonderzoek op het onbewoonde Waddeneiland Griend dat ruim zeventig procent van het traceerbare plastic uit Nederland kwam.”

Het grootste deel van het plastic in de zee valt in de loop der tijd uiteen in kleinere deeltjes. “Dat maakt het ook heel ingewikkeld om iets te zeggen over de ecologische gevolgen van de plastics in de zee. Macroplastics, groter dan 5 millimeter, hebben immers andere effecten dan nanoplastics, die kleiner dan een millimeter zijn. Maar als je de ecologische effecten van die plastics op bijvoorbeeld dieren vast kunt stellen, is het misschien al te laat. Daarnaast, de Waddenzee is een beschermd natuurgebied. Daar hoort dat vele plastic volgens mij gewoon niet thuis. En dat leidt tot genoeg urgentie om er iets aan te willen doen.”

De Waddenacademie pleit naar aanleiding van de resultaten uit de quickscan voor een brede aanpak van het plasticprobleem. Prioriteit daarin heeft preventie. Van Duinen: “Het is echt makkelijker en goedkoper om te vermijden dat er plastic in de zee komt, dan het er later weer uit te halen als het in kleinere stukjes uit elkaar is gevallen. Met de quickscan hopen we beleidsbepalers en andere betrokkenen een spoedcursus plastic in de Waddenzee te kunnen geven. Dat biedt hopelijk handvatten om een strategie te bepalen en de beschikbare gelden van het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied in te zetten om de hoeveelheid plastic in de Waddenzee terug te dringen.”

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.