Om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de Waddenzee drijft, is het tijd voor een brede aanpak met preventie als prioriteit. Dat concludeert de Waddenacademie uit de quickscan ‘Plastic in de Waddenzee: probleemverkenning en mogelijke oplossingsstrategieën’.

De Waddenacademie vroeg student-onderzoeker Bram van Duinen een quickscan te doen om de
plastic problematiek in de Waddenzee te analyseren. Van Duinen vatte de huidige stand van het onderzoek samen in de quick scan. “We hebben gekeken waar het plastic vandaan komt en wat voor plastic er in de Waddenzee te vinden is. Vervolgens hebben we de gevolgen van de aanwezigheid van het plastic en mogelijke oplossingsrichtingen beschreven.”

Het plastic in de Waddenzee lijkt volgens Van Duinen voornamelijk uit de directe omgeving te komen. “Bij plastic in zee denken veel mensen aan de plastic soep in de oceanen, maar in kustgebieden komt het grootste deel van het plastic uit lokale bronnen. Zo bleek in 2019 uit veldonderzoek op het onbewoonde Waddeneiland Griend dat ruim zeventig procent van het traceerbare plastic uit Nederland kwam.”

Het grootste deel van het plastic in de zee valt in de loop der tijd uiteen in kleinere deeltjes. “Dat maakt het ook heel ingewikkeld om iets te zeggen over de ecologische gevolgen van de plastics in de zee. Macroplastics, groter dan 5 millimeter, hebben immers andere effecten dan nanoplastics, die kleiner dan een millimeter zijn. Maar als je de ecologische effecten van die plastics op bijvoorbeeld dieren vast kunt stellen, is het misschien al te laat. Daarnaast, de Waddenzee is een beschermd natuurgebied. Daar hoort dat vele plastic volgens mij gewoon niet thuis. En dat leidt tot genoeg urgentie om er iets aan te willen doen.”

De Waddenacademie pleit naar aanleiding van de resultaten uit de quickscan voor een brede aanpak van het plasticprobleem. Prioriteit daarin heeft preventie. Van Duinen: “Het is echt makkelijker en goedkoper om te vermijden dat er plastic in de zee komt, dan het er later weer uit te halen als het in kleinere stukjes uit elkaar is gevallen. Met de quickscan hopen we beleidsbepalers en andere betrokkenen een spoedcursus plastic in de Waddenzee te kunnen geven. Dat biedt hopelijk handvatten om een strategie te bepalen en de beschikbare gelden van het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied in te zetten om de hoeveelheid plastic in de Waddenzee terug te dringen.”

 

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!