secundair logo knw 1

Beeld van de onderwatercamera bij de Utrechtse Weerdsluis | Foto Gemeente Utrecht

In het eerste jaar is de visdeurbel in Utrecht meer dan 100.000 keer ingedrukt, zodat wachtende vissen in het vismigratieseizoen de Weerdsluis konden passeren. De gemeente en de waterschappen spreken van een groot succes en willen het project dit jaar daarom voortzetten.

Met de visdeurbel had Utrecht vorig voorjaar een wereldprimeur. In de schutkolk van de Weerdsluis werd onder water een webcam bevestigd. Via een livestream konden belangstellenden zien of er vissen voor de sluis wachtten. Door online op een ‘bel’ te drukken, konden ze de sluiswachter vervolgens vragen de sluis te openen.

In twee maanden tijd is de site door 2 miljoen mensen bekeken en is ruim 100.000 keer op de digitale deurbel gedrukt, meldt de gemeente Utrecht. Mensen keken mee vanuit de hele wereld, van Duitsland tot Canada en van Spanje tot Taiwan.

Paling
Ieder voorjaar zwemmen vele vissen vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht, dwars door Utrecht, naar de Kromme Rijn of verder stroomopwaarts richting Duitsland om zich voort te planten. Soms moeten ze lang wachten bij de sluis, waardoor het risico stijgt dat ze worden opgegeten door natuurlijke vijanden als reigers en aalscholvers.

De visdeurbel, een idee van ecoloog Mark van Heukelum, is bedoeld om de sluis te openen zodra een groep vissen wil passeren. Daarnaast wilden het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR), het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Utrecht meer te weten komen over de soorten en aantallen vissen die door de Utrechtse binnenstad zwemmen.

De onderwatercamera bracht veel baarzen in beeld, evenals blankvoorn, snoek en brasem. Ook de paling en de winde verschenen een paar keer voor de lens. De paling is een bedreigde vissoort, de winde is een echte riviervis, die volgens de initiatiefnemers laat zien dat de Utrechtse grachten inderdaad de Vecht en de Kromme Rijn met elkaar verbinden en dus onderdeel zijn van een riviersysteem.

Publiek
Als derde motief noemden ze de bijzondere vistrap ook een middel om het publiek te betrekken bij de onderwaternatuur in Utrecht. Zeker die participatie werd een groot succes, zegt woordvoerder Joop van Vliet van HDSR. "De beelden gaven een uniek inkijkje in de onderwaterwereld en dat willen we ook dit jaar organiseren."

Daarnaast blijkt één meetjaar eigenlijk te weinig om een goed beeld te krijgen en zaten er nog wat hiaten in de dataverzameling. Voor de initiatiefnemers voldoende redenen om de visdeurbel, die in principe bedoeld was als eenmalige actie, komend voorjaar terug te laten keren.

Ook de sluiswachters werken daar graag aan mee, verzekert Van Vliet. "Naar aanleiding van de monitoring van vorig jaar hebben we gezien dat er geen andere mogelijkheid voor de vis is om te migreren naar de Kromme Rijn. Dat maakt dat zij de sluis weer dagelijks met plezier voor de vissen openen."

 

MEER INFORMATIE
Website visdeurbel
H2O-bericht: Utrecht krijgt ‘visdeurbel’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!