secundair logo knw 1

De awzi in Almere. Foto Waterschap Zuiderzeeland

Een consortium van vier partijen, waaronder Allied Waters, wil van snoeihout actieve poederkool maken die medicijnresten uit afvalwater verwijdert. Dat is beter voor mens en milieu dan de gebruikelijke poederkool die wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen, stellen ze.

2904 Jos BoereJos BoereHet concept heet ‘Activate your biomass’ en vindt zijn oorsprong in Almere, waar een van de vier partijen, P4S, zich bezighoudt met ‘upcycling’ van kap- en snoeihout. Dat wordt door onder andere de gemeente Almere in grote hoeveelheden aangeleverd, vertelt directeur Jos Boere van Allied Waters, dat zich richt op duurzame innovaties in de waterketen.

"Net zoals iedere gemeente. Meestal wordt dat afgevoerd naar een biomassacentrale, maar daar is veel kritiek op. Wij vroegen ons af: kunnen we er ook een waardevol product van maken?"

Dat worden dus pellets, die als grondstof voor actieve kool kunnen worden gebruikt. "We denken hiermee een kwaliteit poederkool te kunnen produceren die geschikt is voor de verwijdering van medicijnresten in rioolwaterzuiveringen", aldus Boere, die het onderzoek coördineert. "Dat zou mede tegemoetkomen aan de bezwaren die er zijn tegen de gangbare poederkooltypen uit fossiele brandstoffen als turf, bruinkool en steenkool."

Zuiderzeeland
Medicijnresten in het afvalwater van rioolwaterzuiveringen (rwzi) zijn een hardnekkig probleem; ze worden er nu vaak onvoldoende uitgehaald. Veel waterschappen zien zich daarom genoodzaakt hun rwzi’s uit te breiden met een extra nabehandeling. Dat kan met bijvoorbeeld ozon of actieve poederkool. Na een aantal succesvolle proeven met het laatste bouwt het Hoogheemraadschap van Rijnland nu in Leiden de eerste poederkoolinstallatie van Nederland.

Bij poederkooldosering in actief slib, ofwel PACAS (powdered activated carbon in activated sludge), worden de medicijnresten geadsorbeerd. De uitgewerkte poederkool wordt dan samen met het biologische slib afgevoerd naar de slibverwerking en -verbranding.

Activate your Biomass

 Waterschap Zuiderzeeland doet mee aan het onderzoek naar de poederkool uit snoeihout en wil het concept mogelijk op meerdere afvalwaterzuiveringsinstallaties (awzi) gaan gebruiken, te beginnen met Almere. De besluitvorming hierover vindt plaats in juli, meldt een woordvoerder.

Vierde partner is AquaMinerals, dat zich toelegt op het recyclen van reststoffen uit de watercyclus.

Haalbaarheid
Het concept ‘Activate your biomass’ is mogelijk ook geschikt voor aanpak bij de bron, niet alleen van medicijnresten, maar ook van bestrijdingsmiddelen, PFAS en andere ‘opkomende stoffen’, aldus de initiatiefnemers.

Momenteel loopt er nog een studie naar onder andere de economische haalbaarheid en de benodigde vergunningen. De resultaten hiervan worden na de zomer verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Allied Waters
H2O-bericht: Rijnland bouwt poederkoolinstallatie om medicijnresten te verwijderen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.