secundair logo knw 1

Platform Slappe Bodem presenteerde haar nieuwe koers tijdens het nationale congres bodemdaling in Zwolle | Foto Platform Slappe bodem

Het platform Slappe Bodem is vijfentwintig jaar geleden opgezet voor waterschappen, provincies en gemeenten die te maken krijgen met bodemdaling. Doel is het onderwerp agenderen en kennisdeling. Het platform kiest nu een nieuwe koers.

“Bodemdaling is een sluipmoordenaar”, zegt Jeroen Mekenkamp, secretaris Platform Slappe Bodem. “Het gaat langzaam en is bijna onzichtbaar. Het onderwerp raakt daardoor snel op de achtergrond. Maar heel veel mensen, ongeveer negen miljoen Nederlanders in West-, Oost- en Noord-Nederland, hebben al met de gevolgen ervan te maken. Door vroegtijdig in te grijpen, kunnen toekomstige kosten en overlast voor de burgers worden voorkomen.”

Jeroen MekenkampJeroen MekenkampHet platform stelt zichzelf daarom tot doel om het onderwerp te agenderen bij politiek en bestuurders. “Daar zijn we op zichzelf succesvol in. Dat betekent ook dat het onderwerp steeds meer facetten en onderdelen krijgt. Daarnaast is het platform flink gegroeid. Daarom hebben we voor volgend jaar gekozen voor een opzet met een voorzitter en daarnaast vier bestuurlijke teams van portefeuillehouders op de vier grote thema’s.”

Daarmee worden de thema’s ‘Landelijk gebied’, ‘Openbare ruimte en infrastructuur’, ‘Funderingen en historische gebouwen’ en ‘Nieuwbouw’ bedoeld. “De grootste tweedeling is die tussen de stad en het landelijk gebied. Maar binnen de stedelijke omgeving zijn er weer verschillende onderwerpen uit te diepen. De voorzitter is er uiteindelijk voor de onderwerpen die deze vier thema’s overstijgen.”

Met het beleggen van de verantwoordelijkheid vanuit het platform bij meerdere portefeuillehouders te beleggen, hoopt het platform duidelijker een vuist te kunnen maken. “Ik denk dat we al veel betekend hebben, maar nog duidelijk meer kunnen betekenen dan we nu doen. Daarnaast helpt de spreiding van verantwoordelijkheden ook alle onderwerpen echt recht te doen.”

Daarbij denkt Mekenkamp niet alleen aan het genereren van aandacht voor deze vier inhoudelijke thema’s, maar ook aan de andere doelstelling van het platform: kennisdeling. “Daartoe werken we samen met het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. Dat is een heel belangrijke pijler voor de komende jaren. En als het gaat om kennis opdoen, hopen we ook heel erg dat er een vervolg komt aan het project LOSS (Living On Soft Soils), waarin we onder andere samenwerken met waterschappen en kennisinstellingen. Op al die thema’s willen we ons de komende tijd hard gaan maken.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.