De pilotfase van het project ‘Grow with the Flow’ gaat dit groeiseizoen van start. Zes telers krijgen via het platform informatie over de beschikbaarheid van water op hun perceel. Binnen het project worden ook de waterschappen voorzien van informatie over waterbeschikbaarheid in hun beheersgebied.

De applicatie ‘Grow with the Flow’ bestaat uit twee elementen. Enerzijds is er een toepassing speciaal voor telers. Hiermee wordt niet alleen inzicht verschaft in de beschikbaarheid van water, bijvoorbeeld door weersvoorspellingen te integreren, maar ook over het verwachte groeistadium van de gewassen. De twee tot nu toe betrokken waterschappen, Aa en Maas en Vallei en Veluwe, krijgen via een apart, grootschaliger platform informatie over de stand van het water in hun beheersgebied.

Ab Veldhuizen vk vrij 180 Ab VeldhuizenDeltares en Wageningen University and Research (WUR) hebben samen met twee waterschappen (Aan en Maas en Vallei en Veluwe) en private samenwerkingspartners de afgelopen twee jaar gewerkt aan ‘Grow with the Flow’. “We wilden het zicht op de watervoorraad vergroten. Dat maakt het makkelijker om objectievere keuzes te maken, en die ook te communiceren, door waterbeheerders en telers,” zegt projectleider Ab Veldhuizen van de WUR.

Toegevoegde waarde
Volgens Veldhuizen voegt de ‘Grow with the flow’-app iets toe aan de al bestaande platforms en applicaties. “Los van het feit dat we werken met twee schaalniveaus, denk ik dat we ook iets extra’s bieden door de intensieve interactie met de teler, “ zegt hij. Er wordt ook wel iets van de deelnemers gevraagd.

Veldhuizen: “We bieden informatie over de beschikbare ruimte en tekort aan water in de bodem. We vragen vervolgens de deelnemers of en waneer er is beregend en in welk groeistadium het gewas zich bevindt. Zo kunnen we samenwerken om de modellen te verfijnen en de geleverde informatie beter te fine tunen.”

De pilot zal in elk geval dit groeiseizoen lopen. Veldhuizen hoopt dat volgend jaar meer deelnemers ervaring kunnen opdoen. “Het tweede jaar zie ik als een soort bredere pilot. Daarna zou een verdere uitrol moeten volgen. De komende twee jaar nemen we in elk geval om de app samen met de gebruikers verder te ontwikkelen. We onderzoeken of deze applicatie in de toekomst op eigen benen kan staan of bijvoorbeeld kan worden opgenomen in een bestaand platform.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.