secundair logo knw 1

Afbeelding WUR

De pilotfase van het project ‘Grow with the Flow’ gaat dit groeiseizoen van start. Zes telers krijgen via het platform informatie over de beschikbaarheid van water op hun perceel. Binnen het project worden ook de waterschappen voorzien van informatie over waterbeschikbaarheid in hun beheersgebied.

De applicatie ‘Grow with the Flow’ bestaat uit twee elementen. Enerzijds is er een toepassing speciaal voor telers. Hiermee wordt niet alleen inzicht verschaft in de beschikbaarheid van water, bijvoorbeeld door weersvoorspellingen te integreren, maar ook over het verwachte groeistadium van de gewassen. De twee tot nu toe betrokken waterschappen, Aa en Maas en Vallei en Veluwe, krijgen via een apart, grootschaliger platform informatie over de stand van het water in hun beheersgebied.

Ab Veldhuizen vk vrij 180 Ab VeldhuizenDeltares en Wageningen University and Research (WUR) hebben samen met twee waterschappen (Aan en Maas en Vallei en Veluwe) en private samenwerkingspartners de afgelopen twee jaar gewerkt aan ‘Grow with the Flow’. “We wilden het zicht op de watervoorraad vergroten. Dat maakt het makkelijker om objectievere keuzes te maken, en die ook te communiceren, door waterbeheerders en telers,” zegt projectleider Ab Veldhuizen van de WUR.

Toegevoegde waarde
Volgens Veldhuizen voegt de ‘Grow with the flow’-app iets toe aan de al bestaande platforms en applicaties. “Los van het feit dat we werken met twee schaalniveaus, denk ik dat we ook iets extra’s bieden door de intensieve interactie met de teler, “ zegt hij. Er wordt ook wel iets van de deelnemers gevraagd.

Veldhuizen: “We bieden informatie over de beschikbare ruimte en tekort aan water in de bodem. We vragen vervolgens de deelnemers of en waneer er is beregend en in welk groeistadium het gewas zich bevindt. Zo kunnen we samenwerken om de modellen te verfijnen en de geleverde informatie beter te fine tunen.”

De pilot zal in elk geval dit groeiseizoen lopen. Veldhuizen hoopt dat volgend jaar meer deelnemers ervaring kunnen opdoen. “Het tweede jaar zie ik als een soort bredere pilot. Daarna zou een verdere uitrol moeten volgen. De komende twee jaar nemen we in elk geval om de app samen met de gebruikers verder te ontwikkelen. We onderzoeken of deze applicatie in de toekomst op eigen benen kan staan of bijvoorbeeld kan worden opgenomen in een bestaand platform.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John