0
0
0
s2smodern

Hoogheemraadschap Rijnland wil samen met negen gemeenten en de stichting Coast Busters een luchtbellenscherm plaatsen bij boezemgemaal Katwijk. Dat moet het zwerfafval in de monding van de Rijn afvangen voordat het in zee verdwijnt.

De partijen, waaronder ook sponsor Rivella, ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst. Ze nemen eerst nog een jaar de tijd om de haalbaarheid en de kosten verder onderzoeken, maar hebben wel alvast een kunstwerk laten maken dat het idee levend moet houden.

''Het is meer dan een intentieverklaring’’, zegt woordvoerder Hanneke Hofstee van het hoogheemraadschap. ''We willen het echt. Maar er moet nog wel op alle mogelijke manieren aan getrokken worden, want wij noch de gemeenten hebben hiervoor een budget.’’

Het luchtbellenscherm is een burgerinitiatief van de stichting Coast Busters, die zich inzet voor plasticvrije stranden. Ze werken nauw samen met startup The Great Bubble Barrier, die in het westelijk havengebied van Amsterdam vorige maand het eerste permanente luchtbellenscherm plaatste.

Limes Bubble Barrier
Wie het scherm bij Katwijk gaat leveren, is nog niet bekend. Hofstee: ''Het concept wordt door meerdere partijen in de markt gezet. We gaan bekijken wat de beste optie op deze locatie is.’’

 

-advertentie-

 

De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt, met daarin gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen verplaatst het afval zich naar de oppervlakte. Het bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant wordt geleid. Daar is het vervolgens makkelijk af te vangen.

In Katwijk gaat het luchtbellenscherm de Limes Bubble Barrier heten, naar de oude Romeinse grens die daar loopt, de Limes. ''De Romeinen kwamen niet verder dan hier, en als het aan ons ligt plastic afval evenmin’’, aldus de initiatiefnemers.

Oliekeerscherm
Twee jaar geleden ontdekten de jutters naast het grotere plastic afval nog veel kleinere stukjes plastic in de omgeving van het Koning Willem Alexander Gemaal. Daar stroomt het water via de Oude Rijn de zee in.

Om de omvang van dit microafval te achterhalen, plaatste Rijnland een oliekeerscherm dat kleinere stukjes afval opving voor nader onderzoek. Een jaar lang telden medewerkers van Coast Busters en het hoogheemraadschap de opgeviste deeltjes, soms wel 14.000 in anderhalve week.

Meer dan driekwart van dit afval bestond uit stukjes plastic van tussen de 5 en 25 millimeter, waaronder vuurwerkresten en tamponhulzen. Op jaarbasis gaat het om ruim een miljoen stukjes, met een totaalgewicht van zeker 2,3 ton.

Vissen
De kleine deeltjes kunnen niet met een gewoon rooster worden opgevangen, omdat dit de pompen van het gemaal hindert. Daarnaast moeten vissen vrije doorgang blijven houden.

De initiatiefnemers hopen dat de Limes Bubble Barrier de oplossing biedt. ''Zo mooi en zo simpel kan het dus zijn’’, zegt hoogheemraad Waldo von Faber in een filmpje over het bellenscherm.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap Rijnland + filmpjes
Projectpagina Coast Busters
Filmpje The Great Bubble Barrier
Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten
Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het