secundair logo knw 1

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de Limes Bubble Barrierl in Katwijk, met links op de foto een bellenscherm als kunstwerk. Foto Hoogheemraadschap Rijnland

Hoogheemraadschap Rijnland wil samen met negen gemeenten en de stichting Coast Busters een luchtbellenscherm plaatsen bij boezemgemaal Katwijk. Dat moet het zwerfafval in de monding van de Rijn afvangen voordat het in zee verdwijnt.

De partijen, waaronder ook sponsor Rivella, ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst. Ze nemen eerst nog een jaar de tijd om de haalbaarheid en de kosten verder onderzoeken, maar hebben wel alvast een kunstwerk laten maken dat het idee levend moet houden.

''Het is meer dan een intentieverklaring’’, zegt woordvoerder Hanneke Hofstee van het hoogheemraadschap. ''We willen het echt. Maar er moet nog wel op alle mogelijke manieren aan getrokken worden, want wij noch de gemeenten hebben hiervoor een budget.’’

Het luchtbellenscherm is een burgerinitiatief van de stichting Coast Busters, die zich inzet voor plasticvrije stranden. Ze werken nauw samen met startup The Great Bubble Barrier, die in het westelijk havengebied van Amsterdam vorige maand het eerste permanente luchtbellenscherm plaatste.

Limes Bubble Barrier
Wie het scherm bij Katwijk gaat leveren, is nog niet bekend. Hofstee: ''Het concept wordt door meerdere partijen in de markt gezet. We gaan bekijken wat de beste optie op deze locatie is.’’

 

-advertentie-

 

De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt, met daarin gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen verplaatst het afval zich naar de oppervlakte. Het bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant wordt geleid. Daar is het vervolgens makkelijk af te vangen.

In Katwijk gaat het luchtbellenscherm de Limes Bubble Barrier heten, naar de oude Romeinse grens die daar loopt, de Limes. ''De Romeinen kwamen niet verder dan hier, en als het aan ons ligt plastic afval evenmin’’, aldus de initiatiefnemers.

Oliekeerscherm
Twee jaar geleden ontdekten de jutters naast het grotere plastic afval nog veel kleinere stukjes plastic in de omgeving van het Koning Willem Alexander Gemaal. Daar stroomt het water via de Oude Rijn de zee in.

Om de omvang van dit microafval te achterhalen, plaatste Rijnland een oliekeerscherm dat kleinere stukjes afval opving voor nader onderzoek. Een jaar lang telden medewerkers van Coast Busters en het hoogheemraadschap de opgeviste deeltjes, soms wel 14.000 in anderhalve week.

Meer dan driekwart van dit afval bestond uit stukjes plastic van tussen de 5 en 25 millimeter, waaronder vuurwerkresten en tamponhulzen. Op jaarbasis gaat het om ruim een miljoen stukjes, met een totaalgewicht van zeker 2,3 ton.

Vissen
De kleine deeltjes kunnen niet met een gewoon rooster worden opgevangen, omdat dit de pompen van het gemaal hindert. Daarnaast moeten vissen vrije doorgang blijven houden.

De initiatiefnemers hopen dat de Limes Bubble Barrier de oplossing biedt. ''Zo mooi en zo simpel kan het dus zijn’’, zegt hoogheemraad Waldo von Faber in een filmpje over het bellenscherm.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap Rijnland + filmpjes
Projectpagina Coast Busters
Filmpje The Great Bubble Barrier
Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten
Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.