0
0
0
s2smodern

Hoogheemraadschap Rijnland wil samen met negen gemeenten en de stichting Coast Busters een luchtbellenscherm plaatsen bij boezemgemaal Katwijk. Dat moet het zwerfafval in de monding van de Rijn afvangen voordat het in zee verdwijnt.

De partijen, waaronder ook sponsor Rivella, ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst. Ze nemen eerst nog een jaar de tijd om de haalbaarheid en de kosten verder onderzoeken, maar hebben wel alvast een kunstwerk laten maken dat het idee levend moet houden.

''Het is meer dan een intentieverklaring’’, zegt woordvoerder Hanneke Hofstee van het hoogheemraadschap. ''We willen het echt. Maar er moet nog wel op alle mogelijke manieren aan getrokken worden, want wij noch de gemeenten hebben hiervoor een budget.’’

Het luchtbellenscherm is een burgerinitiatief van de stichting Coast Busters, die zich inzet voor plasticvrije stranden. Ze werken nauw samen met startup The Great Bubble Barrier, die in het westelijk havengebied van Amsterdam vorige maand het eerste permanente luchtbellenscherm plaatste.

Limes Bubble Barrier
Wie het scherm bij Katwijk gaat leveren, is nog niet bekend. Hofstee: ''Het concept wordt door meerdere partijen in de markt gezet. We gaan bekijken wat de beste optie op deze locatie is.’’

 

-advertentie-

 

De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt, met daarin gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen verplaatst het afval zich naar de oppervlakte. Het bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant wordt geleid. Daar is het vervolgens makkelijk af te vangen.

In Katwijk gaat het luchtbellenscherm de Limes Bubble Barrier heten, naar de oude Romeinse grens die daar loopt, de Limes. ''De Romeinen kwamen niet verder dan hier, en als het aan ons ligt plastic afval evenmin’’, aldus de initiatiefnemers.

Oliekeerscherm
Twee jaar geleden ontdekten de jutters naast het grotere plastic afval nog veel kleinere stukjes plastic in de omgeving van het Koning Willem Alexander Gemaal. Daar stroomt het water via de Oude Rijn de zee in.

Om de omvang van dit microafval te achterhalen, plaatste Rijnland een oliekeerscherm dat kleinere stukjes afval opving voor nader onderzoek. Een jaar lang telden medewerkers van Coast Busters en het hoogheemraadschap de opgeviste deeltjes, soms wel 14.000 in anderhalve week.

Meer dan driekwart van dit afval bestond uit stukjes plastic van tussen de 5 en 25 millimeter, waaronder vuurwerkresten en tamponhulzen. Op jaarbasis gaat het om ruim een miljoen stukjes, met een totaalgewicht van zeker 2,3 ton.

Vissen
De kleine deeltjes kunnen niet met een gewoon rooster worden opgevangen, omdat dit de pompen van het gemaal hindert. Daarnaast moeten vissen vrije doorgang blijven houden.

De initiatiefnemers hopen dat de Limes Bubble Barrier de oplossing biedt. ''Zo mooi en zo simpel kan het dus zijn’’, zegt hoogheemraad Waldo von Faber in een filmpje over het bellenscherm.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap Rijnland + filmpjes
Projectpagina Coast Busters
Filmpje The Great Bubble Barrier
Luchtbellenscherm haalt plastic uit Amsterdamse grachten
Bellenscherm houdt ook microplastics tegen in effluent rwzi

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de invoering van de WACC was destijds al bekend dat deze niet voldoende ruimte zou bieden bij een toename van de investeringsomvang. Dus de nu voorgestelde correctie is niet meer dan logisch. De noodzaak van een goede openbare drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid staat immers niet ter discussie!
Op zichzelf zegt de overschrijding van risicogrenzen nog niets over de werkelijke risico's. Ook niet over cumulatie van risico's en wat voor effecten deze hebben op het aquatisch milieu. In zijn algemeenheid wordt verwezen naar onderzoek in het buitenland waaruit blijkt dat er effecten zijn op vissen (geslachtsverandering) en macrofaunagemeenschappen gerelateerd aan de aanwezigheid van effluent met medicijnresten. "Gezien de vergelijkbare gehalten van medicijnresten die in het Nederlandse oppervlaktewater worden gevonden, zijn die effecten ook in Nederland niet uit te sluiten". Zou juist daar niet meer onderzoek naar moeten worden gedaan?
In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.