Om aan de groeiende waterbehoefte in de Eemshaven te voldoen, wil Waterbedrijf Groningen een industriewaterleiding aanleggen vanaf Garmerwolde, via Appingedam, richting de Eemshaven. Belangenvereniging LTO-Noord reageert ongerust op de plannen.
Bovendien wil het waterbedrijf, dat het project samen met industriedochter NorthWater uitvoert, een drinkwaterleiding en een mantelbuis voor glasvezel langs hetzelfde tracé aanleggen en een nieuwe industriewaterzuivering bouwen in Garmerwolde.
Voor de aanleg van de tientallen kilometers lange leidingen is medewerking van ruim honderd grondgebruikers noodzakelijk. Het waterbedrijf organiseerde inmiddels meerdere informatiebijeenkomsten. Belangenvereniging LTO-Noord en vele boeren lieten daar weten ongerust te zijn. Ze betwijfelen of de leidingen wel onder het algemeen belang vallen. Volgens hen hebben de glasvezel en industrieleidingen vooral een commercieel belang. Dan zouden de vergoedingen aan de boeren hoger moeten zijn dan nu voorgesteld. Ook eisen de boeren garanties voor het vernieuwen van hun drainagesystemen als er schade optreedt.
Op dit moment voert Waterbedrijf Groningen individuele gesprekken met de gebruikers en eigenaren van het land. "We hebben heel 2017 de tijd genomen om de gesprekken te voeren met omwonenden, landeigenaren en andere belanghebbenden. Pas in 2018 gaan we starten met de uitvoering," zegt Wiejanda Moltmaker van het waterbedrijf. "Zorgvuldigheid staat voorop en de plannen zijn nog niet in beton gegoten. We onderzoeken op dit moment hoe we om moeten gaan met de niet-drinkwaterleidingen. Daarbij streven we ernaar om een gezamenlijke visie te ontwikkelen met LTO."
De zorgen die bij de landeigenaren leven, bijvoorbeeld over het vernieuwen van drainagesystemen, hoopt Moltmaker in de persoonlijke gesprekken weg te nemen. "Dat is allemaal maatwerk en we willen van eigenaar tot eigenaar kijken waarvoor het bewuste perceel gebruikt wordt en welke garanties of aanpassingen aan de plannen nodig en mogelijk zijn."
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...