De gemeente Waterland heeft samen met andere partijen een plan opgesteld om ‘waterveilige’ woningen op Marken te realiseren. Liefst 35 procent van de woningen op het voormalige eiland moet de komende 10 tot 20 jaar worden vervangen.

 

De historische paal- en werfwoningen op Marken trekken jaarlijks zo’n 400.000 toeristen. Met beperkte aanpassingen zijn deze woningen – zo’n 40 procent van de woningvoorraad op het voormalige eiland – overstromingsbestendig te maken. Veel moeilijker is dat met de woningen die later, na de afsluiting van de Zuiderzee, op het maaiveld zijn gebouwd. Het overgrote deel van die woningen, zo’n 35 procent van de woningvoorraad, moet de komende 10 tot 20 jaar worden vervangen. Dat is goedkoper dan de woningen waterveilig te renoveren.

Hoe die nieuwe, waterveilige én energieneutrale woningen eruit zouden moeten zien, staat in het rapport Marken boven water. Afgelopen week bood burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon van de gemeente Waterland (waaronder Marken valt) het rapport aan aan deltacommissaris Wim Kuiken. Andere exemplaren waren er voor Cees Loggen, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Kees Stam, bestuurslid van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Nanou Beekman van Rijkswaterstaat, Roald Laperre van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en enkele actief betrokken bewoners van Marken.

Marken is met Dordrecht en Kamperland een van de deelnemers aan een pilot van het ministerie van I&M waarin een nieuw waterveiligheidsbeleid werd onderzocht. In de pilot gaat het om zogeheten meerlaagsveiligheid, waarbij de bescherming tegen extreme regenval en overstromingen wordt onderverdeeld in drie lagen: basisveiligheid door middel van dijken, ruimtelijke maatregelen om de gevolgen van overstromingen te beperken en het vergroten van het risicobewustzijn en de zelfredzaamheid van bewoners. In de pilot op Marken is met name de tweede veiligheidslaag onderzocht.

Het onderzoek resulteert in een nieuw type ‘Marker woning’: lichte houten woningen op palen of werven, die waterbewust en energieneutraal zijn. Om die te realiseren is een gezamenlijk gedragen, integraal toekomstperspectief van alle betrokken partijen nodig. Marken is, gezien de schaal en historie, een goede locatie voor een nationale pilot om bestaande en nieuwe klimaatadaptieve woonvormen te realiseren, is de conclusie van het rapport.

Deltacommissaris Wim Kuiken toonde zich bij ontvangst van het rapport enthousiast over de plannen en de brede coalitie van diverse overheden en bewoners. Hij neemt de Marker plannen als inspirerend voorbeeld op in het Deltaprogramma dat op Prinsjesdag verschijnt.

Klik hier voor het rapport Marken boven water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.