secundair logo knw 1

Foto's Guus Schoonewille

De Nederlandse editie van de Wetskills Water Challenge beleefde op de tweede dag van de Amsterdam International Waterweek haar finale. Het team dat een aanpak bedacht voor de bodemdaling veengebieden werd door de jury tot beste pitch uitgeroepen. De bekendmaking van de winnaar was vervolgens een enthousiast intermezzo van het slotakkoord van het tweedaagse congres in de RAI in Amsterdam.

Zes teams van internationale samenstelling, in totaal 26 jonge waterprofessionals uit 11 landen, presenteerden hun aanpak voor uiteenlopende projecten in een pitch voor een deskundige jury. Elk team presenteerde in twee minuten het bedachte en uitgewerkte plan van aanpak, een schets die in twee intensieve weken ('een snelkookpan') tot stand moest komen.

Wetskills winnend team

De pitch van het winnende team was ‘amazing’, schetste juryvoorzitter Henk Ovink even later tijdens de afsluitende bijeenkomst van het congres. “Het blaasde ons omver. De jury was unaniem in haar oordeel.” De jonge waterprofessionals bedachten een aanpak die boeren in staat stelt het grondwater in het veengebied nauwgezet te volgen en te beheren. Dat gebeurt met een app.

Geen 'blame game'
“Het is geen ‘blame game’ van de landbouw, boeren worden betrokken bij de oplossing”, zei Ovink, die tevens vaststelde dat de aanpak eenvoudig te kopiëren is en is toe te passen in andere delen van de wereld, waar soortgelijke problemen (bodemdaling, CO2-uitstoot) zich voordoen in veengebieden.

De overige teams ontwikkelden plannen voor een bioboost in de tuinbouw; duurzame water- en sanitaire voorzieningen voor schoolkinderen in Ghana; gedecentraliseerd waterkwaliteitsbeheer in plattelandsgemeenschappen in Tanzania; een lange termijnoplossing voor klimaatbestendige landbouw in Zambia; participatie van burgers en gemeenten in klimaatbestendig maken van werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

 

MEER INFORMATIE 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.