secundair logo knw 1

Foto's Guus Schoonewille

De Nederlandse editie van de Wetskills Water Challenge beleefde op de tweede dag van de Amsterdam International Waterweek haar finale. Het team dat een aanpak bedacht voor de bodemdaling veengebieden werd door de jury tot beste pitch uitgeroepen. De bekendmaking van de winnaar was vervolgens een enthousiast intermezzo van het slotakkoord van het tweedaagse congres in de RAI in Amsterdam.

Zes teams van internationale samenstelling, in totaal 26 jonge waterprofessionals uit 11 landen, presenteerden hun aanpak voor uiteenlopende projecten in een pitch voor een deskundige jury. Elk team presenteerde in twee minuten het bedachte en uitgewerkte plan van aanpak, een schets die in twee intensieve weken ('een snelkookpan') tot stand moest komen.

Wetskills winnend team

De pitch van het winnende team was ‘amazing’, schetste juryvoorzitter Henk Ovink even later tijdens de afsluitende bijeenkomst van het congres. “Het blaasde ons omver. De jury was unaniem in haar oordeel.” De jonge waterprofessionals bedachten een aanpak die boeren in staat stelt het grondwater in het veengebied nauwgezet te volgen en te beheren. Dat gebeurt met een app.

Geen 'blame game'
“Het is geen ‘blame game’ van de landbouw, boeren worden betrokken bij de oplossing”, zei Ovink, die tevens vaststelde dat de aanpak eenvoudig te kopiëren is en is toe te passen in andere delen van de wereld, waar soortgelijke problemen (bodemdaling, CO2-uitstoot) zich voordoen in veengebieden.

De overige teams ontwikkelden plannen voor een bioboost in de tuinbouw; duurzame water- en sanitaire voorzieningen voor schoolkinderen in Ghana; gedecentraliseerd waterkwaliteitsbeheer in plattelandsgemeenschappen in Tanzania; een lange termijnoplossing voor klimaatbestendige landbouw in Zambia; participatie van burgers en gemeenten in klimaatbestendig maken van werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

 

MEER INFORMATIE 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.