De vele regen rond het afgelopen Pinksterweekeinde heeft een verdergaande verlichting van de droogte gebracht. Toch zijn de problemen volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) nog niet overal voorbij. Verschillende maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht.

Vanaf half mei is in grote delen van Nederland meer neerslag dan normaal gevallen. Volgens de laatste LCW-droogtemonitor is het neerslagtekort daardoor niet verder toegenomen en zijn de omstandigheden voor landbouw, natuur en andere gebruikers sterk verbeterd.

Toch zijn de grondwaterstanden in sommige gebieden nog laag tot zeer laag, met name op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland. Lokaal vallen er ook beken droog, maar dat is volgens de LCW normaal voor deze tijd van het jaar. De afvoeren van de Rijn zijn aan de lage kant, maar voldoende voor de watervraag.

Onttrekkingsverboden
Verschillende maatregelen, zoals onttrekkingsverboden, peilopzet en extra aanvoer waar mogelijk, blijven gehandhaafd. In deelgebieden van Brabantse Delta geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater, in deelgebieden van De Dommel voor zowel grond- als oppervlaktewater.

In het werkgebied van Vallei en Veluwe geldt een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Rijn en IJssel verbiedt onttrekkingen als het water niet meer stroomt.

In polders worden sloten, kanalen en boezems waar nodig doorgespoeld om de waterkwaliteit op peil te houden. Lokaal zijn er meldingen van blauwalg.

Chloride
De chlorideconcentraties op de relevante meetlocaties in het hoofdwatersysteem zijn volgens de LCW onder de grenswaarde. Amstel, Gooi en Vecht heeft het waterkwaliteitsscherm in de Geer gesloten om te voorkomen dat er brak en voedselrijk water uit polder Groot-Mijdrecht in de Vinkeveense Plassen komt.

Vanaf morgen is het in Nederland en de stroomgebieden van de Rijn en Maas vijf tot zes dagen overwegend droog, Daarna wordt het licht wisselvallig. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende week licht zal oplopen.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote regionale verschillen bij droogte

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!