secundair logo knw 1

Met een boerenstuw wordt in het werkgebied van Waterschap Vechtstromen het water zoveel mogelijk vastgehouden. Foto Vechtstromen

De vele regen rond het afgelopen Pinksterweekeinde heeft een verdergaande verlichting van de droogte gebracht. Toch zijn de problemen volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) nog niet overal voorbij. Verschillende maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht.

Vanaf half mei is in grote delen van Nederland meer neerslag dan normaal gevallen. Volgens de laatste LCW-droogtemonitor is het neerslagtekort daardoor niet verder toegenomen en zijn de omstandigheden voor landbouw, natuur en andere gebruikers sterk verbeterd.

Toch zijn de grondwaterstanden in sommige gebieden nog laag tot zeer laag, met name op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland. Lokaal vallen er ook beken droog, maar dat is volgens de LCW normaal voor deze tijd van het jaar. De afvoeren van de Rijn zijn aan de lage kant, maar voldoende voor de watervraag.

Onttrekkingsverboden
Verschillende maatregelen, zoals onttrekkingsverboden, peilopzet en extra aanvoer waar mogelijk, blijven gehandhaafd. In deelgebieden van Brabantse Delta geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater, in deelgebieden van De Dommel voor zowel grond- als oppervlaktewater.

In het werkgebied van Vallei en Veluwe geldt een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Rijn en IJssel verbiedt onttrekkingen als het water niet meer stroomt.

In polders worden sloten, kanalen en boezems waar nodig doorgespoeld om de waterkwaliteit op peil te houden. Lokaal zijn er meldingen van blauwalg.

Chloride
De chlorideconcentraties op de relevante meetlocaties in het hoofdwatersysteem zijn volgens de LCW onder de grenswaarde. Amstel, Gooi en Vecht heeft het waterkwaliteitsscherm in de Geer gesloten om te voorkomen dat er brak en voedselrijk water uit polder Groot-Mijdrecht in de Vinkeveense Plassen komt.

Vanaf morgen is het in Nederland en de stroomgebieden van de Rijn en Maas vijf tot zes dagen overwegend droog, Daarna wordt het licht wisselvallig. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende week licht zal oplopen.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote regionale verschillen bij droogte 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.