secundair logo knw 1

Met een boerenstuw wordt in het werkgebied van Waterschap Vechtstromen het water zoveel mogelijk vastgehouden. Foto Vechtstromen

De vele regen rond het afgelopen Pinksterweekeinde heeft een verdergaande verlichting van de droogte gebracht. Toch zijn de problemen volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) nog niet overal voorbij. Verschillende maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht.

Vanaf half mei is in grote delen van Nederland meer neerslag dan normaal gevallen. Volgens de laatste LCW-droogtemonitor is het neerslagtekort daardoor niet verder toegenomen en zijn de omstandigheden voor landbouw, natuur en andere gebruikers sterk verbeterd.

Toch zijn de grondwaterstanden in sommige gebieden nog laag tot zeer laag, met name op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland. Lokaal vallen er ook beken droog, maar dat is volgens de LCW normaal voor deze tijd van het jaar. De afvoeren van de Rijn zijn aan de lage kant, maar voldoende voor de watervraag.

Onttrekkingsverboden
Verschillende maatregelen, zoals onttrekkingsverboden, peilopzet en extra aanvoer waar mogelijk, blijven gehandhaafd. In deelgebieden van Brabantse Delta geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater, in deelgebieden van De Dommel voor zowel grond- als oppervlaktewater.

In het werkgebied van Vallei en Veluwe geldt een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Rijn en IJssel verbiedt onttrekkingen als het water niet meer stroomt.

In polders worden sloten, kanalen en boezems waar nodig doorgespoeld om de waterkwaliteit op peil te houden. Lokaal zijn er meldingen van blauwalg.

Chloride
De chlorideconcentraties op de relevante meetlocaties in het hoofdwatersysteem zijn volgens de LCW onder de grenswaarde. Amstel, Gooi en Vecht heeft het waterkwaliteitsscherm in de Geer gesloten om te voorkomen dat er brak en voedselrijk water uit polder Groot-Mijdrecht in de Vinkeveense Plassen komt.

Vanaf morgen is het in Nederland en de stroomgebieden van de Rijn en Maas vijf tot zes dagen overwegend droog, Daarna wordt het licht wisselvallig. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende week licht zal oplopen.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote regionale verschillen bij droogte 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.