secundair logo knw 1

Oogst van zouttolerante aardappelen op Texel | Foto Salt Farm Texel

In het kader van het 'Programma naar een Rijke Waddenzee' is een handreiking verschenen om initiatiefnemers van pilots op het gebied van zilte teelt en aquaculturen te verbinden met financiers.

Titian Oterdoom 2Titian OterdoomIn het noordelijke kustgebied verzilten de landbouwgronden in toenemende mate. “De verzilting is er. Daar moeten we ons op voorbereiden,” zegt Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). “Dat kan door beschikbaar zoet water beter te benutten en door verzilting terug te dringen. Maar het kan ook door landbouwproducten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen de ziltere omstandigheden.”

Dat vraagt volgens Oterdoom een pioniersgeest van agrariërs en ondernemers in het noordelijk kustgebied. “Er worden veel initiatieven genomen. Het borrelt. Maar vaak gaat het om wetenschappelijk onderzoek of kleine, lokale experimenten zonder concreet beleidsplan. Terwijl juist een verdienmodel cruciaal is om een toekomst te hebben in verziltende omstandigheden.”

Experimenteren kost geld
Het ontbreken van bedrijfsplannen maakt volgens Oterdoom ook dat er op het moment nog niet veel pilots zo ver zijn dat ze al financiering aan kunnen vragen. “Enkele pilots staan echt in de startblokken, andere zitten nog niet in die fase.” Met de handreiking wil PRW ondernemers helpen om wel die stap te zetten. “Experimenteren kost geld en met de handreiking willen we ondernemers helpen om hun ideeën zo te onderbouwen dat ze groene fondsen of investeerders kunnen gaan benaderen. Het is een soort leidraad bij het uitwerken van een bedrijfsplan en business case.”

Financiering is niet het enige probleem waar ondernemers die willen experimenteren op het gebied van zilte teelt en aquaculturen tegenaanlopen, zo merkt Oterdoom. “Je ziet dat regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening, of bureaucratie door gemeentelijke herindelingen hindernissen kunnen zijn. Natuurlijk zijn die regels er niet voor niks, maar we hebben wel behoefte aan initiatieven om optimaal in te kunnen spelen op de toenemende verzilting in de grond rondom het Wad.”

 

MEER INFORMATIE
Handreiking: investeren in kansrijke groene initiatieven rondom de Waddenzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):