0
0
0
s2smodern

In het kader van het 'Programma naar een Rijke Waddenzee' is een handreiking verschenen om initiatiefnemers van pilots op het gebied van zilte teelt en aquaculturen te verbinden met financiers.

Titian Oterdoom 2Titian OterdoomIn het noordelijke kustgebied verzilten de landbouwgronden in toenemende mate. “De verzilting is er. Daar moeten we ons op voorbereiden,” zegt Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). “Dat kan door beschikbaar zoet water beter te benutten en door verzilting terug te dringen. Maar het kan ook door landbouwproducten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen de ziltere omstandigheden.”

Dat vraagt volgens Oterdoom een pioniersgeest van agrariërs en ondernemers in het noordelijk kustgebied. “Er worden veel initiatieven genomen. Het borrelt. Maar vaak gaat het om wetenschappelijk onderzoek of kleine, lokale experimenten zonder concreet beleidsplan. Terwijl juist een verdienmodel cruciaal is om een toekomst te hebben in verziltende omstandigheden.”

Experimenteren kost geld
Het ontbreken van bedrijfsplannen maakt volgens Oterdoom ook dat er op het moment nog niet veel pilots zo ver zijn dat ze al financiering aan kunnen vragen. “Enkele pilots staan echt in de startblokken, andere zitten nog niet in die fase.” Met de handreiking wil PRW ondernemers helpen om wel die stap te zetten. “Experimenteren kost geld en met de handreiking willen we ondernemers helpen om hun ideeën zo te onderbouwen dat ze groene fondsen of investeerders kunnen gaan benaderen. Het is een soort leidraad bij het uitwerken van een bedrijfsplan en business case.”

Financiering is niet het enige probleem waar ondernemers die willen experimenteren op het gebied van zilte teelt en aquaculturen tegenaanlopen, zo merkt Oterdoom. “Je ziet dat regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening, of bureaucratie door gemeentelijke herindelingen hindernissen kunnen zijn. Natuurlijk zijn die regels er niet voor niks, maar we hebben wel behoefte aan initiatieven om optimaal in te kunnen spelen op de toenemende verzilting in de grond rondom het Wad.”

 

MEER INFORMATIE
Handreiking: investeren in kansrijke groene initiatieven rondom de Waddenzee

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.