Sinds juni lopen er op vijf percelen in de provincie Flevoland praktijkproeven om de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te beperken. ‘We willen echt in de praktijk op de percelen ontdekken welke methoden werken en voor de agrariërs hanteerbaar zijn.’

“Het afspoelen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is natuurlijk een landelijk probleem”, zegt Johan Wander. Hij is projectmanager bij Delphy dat de praktijkproeven in Flevoland, die worden gefinancierd door de provincie, samen met onderzoeks- en adviesbureau CLM, uitvoert. “Waterschappen en provincies maken zich zorgen over de afspoeling van deze stoffen na flinke buien. In Flevoland heeft men nu gekozen voor praktijkproeven om oplossingen te vinden.”

“Met deze praktijkproeven willen we onderzoeken hoe je kunt voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen van het perceel afspoelen”, legt Wander uit. Individuele agrariërs zijn volgens hem gebaat bij meer kennis over de verschillende mogelijkheden die er zijn. De resultaten uit de praktijk zullen we volgend jaar dan ook zo breed mogelijk gaan delen.”

In samenspraak met de betrokken agrariërs hebben Delphy en CLM gekozen om maatregelen te testen die bij eerdere praktijkproeven een verschil maakten en mogelijk praktisch haalbaar zijn. “Er worden meerdere maatregelen getest. Bij de aardappel gaan we bijvoorbeeld kijken wat het tussenzaaien van haver op kan leveren. Ook hebben we een systeem bedacht om het water niet via greppels naar de sloot, maar naar een met grof zand gevulde sleuf te leiden.”

De proefopstellingen verschillen in grootte. Wander hoopt dat het project, waarvan de resultaten in 2023 bekend zullen worden, resultaten op zal leveren waar de agrariërs echt mee kunnen werken. “We zagen bij eerdere proeven dat de aanleg van drempeltjes heel goed werkte, maar dat dit niet praktisch was voor de gebruikers. Daarom gaan we nu bijvoorbeeld testen of de aanleg van putjes werkt. Ik hoop dat we volgend jaar een aantal in de praktijk toepasbare tools hebben ontwikkeld om de afspoeling echt duidelijk terug te brengen, zonder de opbrengst in gevaar te brengen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!