secundair logo knw 1

Robert Verheij (Nijhuis Industries) en Arjen van Nieuwenhuijzen (Dutch Water Refinery) bekrachtigen de oplevering | Foto Blueice

Nijhuis Industries heeft vandaag de pilotinstallatie voor de Waterfabriek Wilp opgeleverd. Het is voor waterschap Vallei en Veluwe een volgende stap in de ontwikkeling van het nieuwe circulaire concept, dat de standaard moet worden voor de zuivering van rioolwater.

In de nieuwe zuivering wil Vallei en Veluwe met moderne technieken water en grondstoffen gaan scheiden en gaan hergebruiken, passend bij de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn.

De pilotinstallatie staat in een nieuwe loods op de waterzuivering in Terwolde. Gedurende negen maanden wordt onderzocht of het nieuwe concept op schaal voldoet aan de verwachtingen. Als dat het geval is en de pilot succesvol verloopt, wil het waterschap het concept gaan opschalen in Wilp, waar een nieuwe waterfabriek gebouwd gaat worden. 

Bij de ontwikkeling van het concept werkt Vallei en Veluwe samen met de ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV in een bouwteam met de naam Dutch Water Refinery. Er is voor deze opzet gekozen om de denkkracht te vergroten en kennis te kunnen delen, vertelt contractmanager Wendy van Schaik.

Waterkwaliteit als uitgangspunt
In de loods in Terwolde heeft Nijhuis Industries een opstelling gebouwd met technieken die in de rioolwaterzuiveringen nog niet worden toegepast. Bij de ontwikkeling van het zuiveringsconcept gold als uitgangspunt de waterkwaliteit die straks aan het einde van de zuivering wordt geloosd op de Twellose Beek, vertelt Arjen van Nieuwenhuijzen van Witteveen+ Bos en het bouwteam. "We zijn vervolgens de zuivering van achteren naar voren gaan invullen."

Van Vreeswijk vk 180 Bert van VreeswijkDaarmee lag de lat gelijk hoog, want het betekende onder meer dat tijdens de zuivering ammonium uit het rioolwater moet worden gehaald. En dat is een novum in de rioolwaterzuivering, vertelt heemraad Bert van Vreeswijk, binnen het bestuur van Vallei en Veluwe initiatiefnemer en pleitbezorger van het nieuwe circulaire zuiveringsconcept. 

Ammonium
Om het ammonium uit het water te halen heeft Nijhuis een ionenwisselaar geplaatst in de pilot-opstelling, die verder bestaat uit een rooster, zandvang, fijnzeef, electrocoagulatie, een dissolved air flotation (DAF) en een nanofilter. Na de zuivering zal het water, ontdaan van alle leven, in een helofytenfilter geschikt worden gemaakt voor lozing op de Twellose beek. Na dit proces van ‘ecologiseren’ is het water geschikt om de beek te voeden, stelt het bouwteam.

Het nieuwe zuiveringsconcept zal een flinke impact hebben de rwzi’s. De installatie neemt veel minder ruimte in beslag, de traditionele bezinkingstanks zijn niet meer nodig. Van Vreeswijk spreekt in een toelichting over ‘de volgende stap in de waterzuivering’. Hij verwacht dat het circulaire en ook revolutionare concept op grote schaal navolging zal krijgen als Vallei en Veluwe erin slaagt de zuivering tot een succes te maken. Andere waterschappen volgen de pilot in Terwolde, vertelt de heemraad.

Twee fasen
Het project Waterfabriek Wilp wordt in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase (extractie) wordt het water gescheiden van het vuil. In de tweede fase (raffinage) zullen de reststromen in samenwerking met de partners worden opgewerkt tot waardevolle grondstoffen. Hoewel fase 2 nog moet beginnen worden al gesprekken gevoerd met de industrie over verwerking van grondstoffen, vertellen Van Nieuwenhuijzen en Van Vreeswijk.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John