Op de rioolwaterzuivering Enschede ging vorig week een pilot van start waarbij een nieuwe techniek ervoor moet zorgen dat er meer medicijnresten uit het water worden verwijderd. Na biologische zuivering en membraanfiltering wordt het water dat in de membranen achterblijft, opnieuw naar een bioreactor worden gestuurd om de medicijnresten beter af te kunnen breken.

Voor de pilot is een miniatuurversie van de huidige waterzuiveringsinstallatie gebouwd. “Deze is aangevuld met membraantechnologie die we op de universiteit hebben ontwikkeld”, vertelt Hans David Wendt, promovendus bij de Universiteit Twente (UT) en een van de betrokken onderzoekers. Naast de UT zijn ook Wageningen University, Saxion Hogeschool, KWR, meerdere bedrijven en de waterschappen Vechtstromen, Vallei en Veluwe, Aa en Maas en Rijn & IJssel bij de pilot betrokken.

David Jan Wendt Hans David Wendt “Bij biologische zuivering worden veel medicijnresten slechts gedeeltelijk afgebroken. Met de membraantechniek kunnen we medicijnresten tegenhouden, maar niet verwijderen. Dan blijft dus een reststroom met hoge concentraties verontreinigingen over", legt Wendt uit. “Dat afvalwater van het afvalwater willen we terugsturen naar de biologische reiniging en gaat dan weer mee in het gangbare reinigingsproces. Zo ontstaat een continue cyclus met een hogere verwijdering.”

In het laboratorium doen Wendt en zijn collega’s al geruime tijd testen met de membraanfiltering. “Door het nu op grotere schaal in te zetten, de installatie filtert zo’n duizend liter per uur, hopen we te ontdekken tot welke kwaliteit we het water kunnen reinigen, of het mogelijk is het water dan her te gebruiken en ook tegen welke kosten dat dan mogelijk is. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk voor waterschappen, waarvan er niet voor niets ook vier bij deze pilot betrokken zijn.”

Wendt verwacht dat het enige tijd zal duren voor de eerste resultaten uit de pilot bekend zullen worden. “Het duurt misschien wel een jaar voor we weten of en hoe we het biologische deel van de zuivering kunnen optimaliseren. Een andere onderzoeksvraag is welke gevolgen deze manier van zuivering zal hebben voor het slib. Voor wat betreft het membraan-gedeelte, zullen we ook kijken hoe we de membranen het beste kunnen bedrijven, of de gekozen membranen de goede zijn of dat we bijvoorbeeld moeten kiezen voor een combinatie van verschillende membranen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!