0
0
0
s2sdefault

Waterschap De Dommel gaat inwoners vragen om mee te praten over duurzaamheidsvraagstukken via een intensief traject van 10 weken. Via ‘design thinking’ zal geprobeerd worden oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Het traject is vooral bedoeld voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Bij het aanbieden van deze trajecten is waterschap De Dommel een samenwerking aangegaan met de stichting Richter Education. Deze stichting heeft als doelstelling om mensen die buitenspel staan op de arbeidsmarkt te verbinden, door ze samen te laten werken aan duurzaamheidsvraagstukken.

“We willen jong en oud kansen bieden om mee te doen en samen laten zoeken naar de oplossing van maatschappelijke uitdagingen,” zegt Carla Renders van de stichting Richter Education. “Als stichting werven we de deelnemers en bieden we professionele begeleiders. Het waterschap heeft de inhoudelijke thema’s aangeleverd.”

De vragen waarover de deelnemers zich zullen buigen, gaan onder andere over het vermijden van medicijnresten in het water, de omgang met de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke acties van de inwoners zelf. Renders: “Het gaat om onderwerpen die voor het waterschap belangrijk zijn en die de inwoners direct raken. Het waterschap wil over deze onderwerpen de inbreng van de mensen ophalen. Deze methode biedt het waterschap het grote voordeel dat mensen meepraten, die dat via klassieke burgerparticipatiemanieren misschien niet zo snel doen.”

Design thinking
Vanaf april zal tien weken lang iedere woensdag een ‘design-thinking-sessie’ worden georganiseerd voor een groep van 20 deelnemers. Bij design thinking wordt in groepsverband geprobeerd geijkte manieren van denken los te laten en nieuwe oplossingen te vinden. “Door met een diverse groep mensen op een creatieve manier aan het werk te gaan, hopen we natuurlijk echt tot innovatieve oplossingen te komen.”

Naast de inhoudelijke opdracht met oplossingen voor klimaatvraagstukken te komen, is er ook nog een sociale component. Renders: “De deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich in te zetten, uit hun isolement te komen en nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo werken we niet alleen aan duurzaamheid, maar ook op andere manieren aan de leefbaarheid in onze maatschappij.”

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht op de website van waterschap De Dommel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.