0
0
0
s2sdefault

Waterschap De Dommel gaat inwoners vragen om mee te praten over duurzaamheidsvraagstukken via een intensief traject van 10 weken. Via ‘design thinking’ zal geprobeerd worden oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Het traject is vooral bedoeld voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Bij het aanbieden van deze trajecten is waterschap De Dommel een samenwerking aangegaan met de stichting Richter Education. Deze stichting heeft als doelstelling om mensen die buitenspel staan op de arbeidsmarkt te verbinden, door ze samen te laten werken aan duurzaamheidsvraagstukken.

“We willen jong en oud kansen bieden om mee te doen en samen laten zoeken naar de oplossing van maatschappelijke uitdagingen,” zegt Carla Renders van de stichting Richter Education. “Als stichting werven we de deelnemers en bieden we professionele begeleiders. Het waterschap heeft de inhoudelijke thema’s aangeleverd.”

De vragen waarover de deelnemers zich zullen buigen, gaan onder andere over het vermijden van medicijnresten in het water, de omgang met de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke acties van de inwoners zelf. Renders: “Het gaat om onderwerpen die voor het waterschap belangrijk zijn en die de inwoners direct raken. Het waterschap wil over deze onderwerpen de inbreng van de mensen ophalen. Deze methode biedt het waterschap het grote voordeel dat mensen meepraten, die dat via klassieke burgerparticipatiemanieren misschien niet zo snel doen.”

Design thinking
Vanaf april zal tien weken lang iedere woensdag een ‘design-thinking-sessie’ worden georganiseerd voor een groep van 20 deelnemers. Bij design thinking wordt in groepsverband geprobeerd geijkte manieren van denken los te laten en nieuwe oplossingen te vinden. “Door met een diverse groep mensen op een creatieve manier aan het werk te gaan, hopen we natuurlijk echt tot innovatieve oplossingen te komen.”

Naast de inhoudelijke opdracht met oplossingen voor klimaatvraagstukken te komen, is er ook nog een sociale component. Renders: “De deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich in te zetten, uit hun isolement te komen en nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo werken we niet alleen aan duurzaamheid, maar ook op andere manieren aan de leefbaarheid in onze maatschappij.”

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht op de website van waterschap De Dommel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.