0
0
0
s2smodern

Waterschap De Dommel gaat inwoners vragen om mee te praten over duurzaamheidsvraagstukken via een intensief traject van 10 weken. Via ‘design thinking’ zal geprobeerd worden oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Het traject is vooral bedoeld voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Bij het aanbieden van deze trajecten is waterschap De Dommel een samenwerking aangegaan met de stichting Richter Education. Deze stichting heeft als doelstelling om mensen die buitenspel staan op de arbeidsmarkt te verbinden, door ze samen te laten werken aan duurzaamheidsvraagstukken.

“We willen jong en oud kansen bieden om mee te doen en samen laten zoeken naar de oplossing van maatschappelijke uitdagingen,” zegt Carla Renders van de stichting Richter Education. “Als stichting werven we de deelnemers en bieden we professionele begeleiders. Het waterschap heeft de inhoudelijke thema’s aangeleverd.”

De vragen waarover de deelnemers zich zullen buigen, gaan onder andere over het vermijden van medicijnresten in het water, de omgang met de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke acties van de inwoners zelf. Renders: “Het gaat om onderwerpen die voor het waterschap belangrijk zijn en die de inwoners direct raken. Het waterschap wil over deze onderwerpen de inbreng van de mensen ophalen. Deze methode biedt het waterschap het grote voordeel dat mensen meepraten, die dat via klassieke burgerparticipatiemanieren misschien niet zo snel doen.”

Design thinking
Vanaf april zal tien weken lang iedere woensdag een ‘design-thinking-sessie’ worden georganiseerd voor een groep van 20 deelnemers. Bij design thinking wordt in groepsverband geprobeerd geijkte manieren van denken los te laten en nieuwe oplossingen te vinden. “Door met een diverse groep mensen op een creatieve manier aan het werk te gaan, hopen we natuurlijk echt tot innovatieve oplossingen te komen.”

Naast de inhoudelijke opdracht met oplossingen voor klimaatvraagstukken te komen, is er ook nog een sociale component. Renders: “De deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich in te zetten, uit hun isolement te komen en nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo werken we niet alleen aan duurzaamheid, maar ook op andere manieren aan de leefbaarheid in onze maatschappij.”

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht op de website van waterschap De Dommel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.