0
0
0
s2sdefault

Waterschap De Dommel gaat inwoners vragen om mee te praten over duurzaamheidsvraagstukken via een intensief traject van 10 weken. Via ‘design thinking’ zal geprobeerd worden oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Het traject is vooral bedoeld voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Bij het aanbieden van deze trajecten is waterschap De Dommel een samenwerking aangegaan met de stichting Richter Education. Deze stichting heeft als doelstelling om mensen die buitenspel staan op de arbeidsmarkt te verbinden, door ze samen te laten werken aan duurzaamheidsvraagstukken.

“We willen jong en oud kansen bieden om mee te doen en samen laten zoeken naar de oplossing van maatschappelijke uitdagingen,” zegt Carla Renders van de stichting Richter Education. “Als stichting werven we de deelnemers en bieden we professionele begeleiders. Het waterschap heeft de inhoudelijke thema’s aangeleverd.”

De vragen waarover de deelnemers zich zullen buigen, gaan onder andere over het vermijden van medicijnresten in het water, de omgang met de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke acties van de inwoners zelf. Renders: “Het gaat om onderwerpen die voor het waterschap belangrijk zijn en die de inwoners direct raken. Het waterschap wil over deze onderwerpen de inbreng van de mensen ophalen. Deze methode biedt het waterschap het grote voordeel dat mensen meepraten, die dat via klassieke burgerparticipatiemanieren misschien niet zo snel doen.”

Design thinking
Vanaf april zal tien weken lang iedere woensdag een ‘design-thinking-sessie’ worden georganiseerd voor een groep van 20 deelnemers. Bij design thinking wordt in groepsverband geprobeerd geijkte manieren van denken los te laten en nieuwe oplossingen te vinden. “Door met een diverse groep mensen op een creatieve manier aan het werk te gaan, hopen we natuurlijk echt tot innovatieve oplossingen te komen.”

Naast de inhoudelijke opdracht met oplossingen voor klimaatvraagstukken te komen, is er ook nog een sociale component. Renders: “De deelnemers krijgen de mogelijkheid om zich in te zetten, uit hun isolement te komen en nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo werken we niet alleen aan duurzaamheid, maar ook op andere manieren aan de leefbaarheid in onze maatschappij.”

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht op de website van waterschap De Dommel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.