secundair logo knw 1

Wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer en hoogheemraad Sjaak Langeslag van het Hoogheemraadschap van Rijnland onthullen een informatiebord over de piekberging Haarlemmermeer. Foto Rijnland

Met een piekberging in de zuidelijke punt van de Haarlemmermeer wil het Hoogheemraadschap van Rijnland wateroverlast in de polder voorkomen. De verwachting is dat de berging eens in de vijftien jaar wordt ingezet. De grondwerkzaamheden zijn momenteel in volle gang.

"In geval van wateroverlast blijft het water enkele dagen in de berging staan", verklaarde hoogheemraad Sjaak Langeslag deze week bij de onthulling van een informatiebord op de locatie. "Zodra het waterpeil in de boezem op een aanvaardbaar niveau staat, pompen we het weer terug."

De piekberging is een van de maatregelen waarmee het Hoogheemraadschap van Rijnland zich voorbereidt op klimaatverandering. Het betreft een omdijkt stuk polder, dat bij hevige regenval onder water gezet kan worden om de boezem te ontlasten.

Het huidig boezemsysteem van Rijnland voldoet niet aan de wettelijke norm voor wateroverlast, zoals die in 2003 is vastgesteld in het Nationaal Bestuursakkoord Water. Het centrale deel van het beheergebied, rondom de Kagerplassen, loopt serieus risico op grootschalige wateroverlast. Het water is hier het verst verwijderd van de vier boezemgemalen die het kunnen wegpompen. Als het waterpeil snel stijgt, kan de kade volgens het hoogheemraadschap overstromen of zelfs doorbreken.

Ringvaart
In de piekberging, die 67 hectare groot wordt en ruim 2 meter hoog, kan 1 miljoen kubieke meter water uit de Ringvaart Haarlemmermeer worden opgevangen. Naar verwachting is de bouw medio 2023 gereed en kan de berging in 2025, als het gras voldoende is aangegroeid, getest worden.

Aan de aanleg is een uitgebreid overlegtraject voorafgegaan met de gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden. Uiteindelijk is gekozen voor een locatie nabij de Kagerplassen, bij de brug over de A44, mede omdat hier gebruikgemaakt kan worden van het gemaal Leeghwater.

De huidige akkerbouwgronden worden omgevormd tot grasland, dat wordt verpacht. De gemeente Haarlemmermeer wil in het bestemmingsplan mogelijk maken dat recreanten over de beheerpaden kunnen wandelen.

 

MEER INFORMATIE
Themapagina piekberging Haarlemmermeer

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.