Met een piekberging in de zuidelijke punt van de Haarlemmermeer wil het Hoogheemraadschap van Rijnland wateroverlast in de polder voorkomen. De verwachting is dat de berging eens in de vijftien jaar wordt ingezet. De grondwerkzaamheden zijn momenteel in volle gang.

"In geval van wateroverlast blijft het water enkele dagen in de berging staan", verklaarde hoogheemraad Sjaak Langeslag deze week bij de onthulling van een informatiebord op de locatie. "Zodra het waterpeil in de boezem op een aanvaardbaar niveau staat, pompen we het weer terug."

De piekberging is een van de maatregelen waarmee het Hoogheemraadschap van Rijnland zich voorbereidt op klimaatverandering. Het betreft een omdijkt stuk polder, dat bij hevige regenval onder water gezet kan worden om de boezem te ontlasten.

Het huidig boezemsysteem van Rijnland voldoet niet aan de wettelijke norm voor wateroverlast, zoals die in 2003 is vastgesteld in het Nationaal Bestuursakkoord Water. Het centrale deel van het beheergebied, rondom de Kagerplassen, loopt serieus risico op grootschalige wateroverlast. Het water is hier het verst verwijderd van de vier boezemgemalen die het kunnen wegpompen. Als het waterpeil snel stijgt, kan de kade volgens het hoogheemraadschap overstromen of zelfs doorbreken.

Ringvaart
In de piekberging, die 67 hectare groot wordt en ruim 2 meter hoog, kan 1 miljoen kubieke meter water uit de Ringvaart Haarlemmermeer worden opgevangen. Naar verwachting is de bouw medio 2023 gereed en kan de berging in 2025, als het gras voldoende is aangegroeid, getest worden.

Aan de aanleg is een uitgebreid overlegtraject voorafgegaan met de gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden. Uiteindelijk is gekozen voor een locatie nabij de Kagerplassen, bij de brug over de A44, mede omdat hier gebruikgemaakt kan worden van het gemaal Leeghwater.

De huidige akkerbouwgronden worden omgevormd tot grasland, dat wordt verpacht. De gemeente Haarlemmermeer wil in het bestemmingsplan mogelijk maken dat recreanten over de beheerpaden kunnen wandelen.

 

MEER INFORMATIE
Themapagina piekberging Haarlemmermeer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.