Uit onderzoek van de Belgische nieuwssite Apache blijkt dat in Genk en Maasmechelen te veel PFAS in het drinkwater zit. In heel Vlaanderen is TFA, de kleinste variant van PFAS, aanwezig in het drinkwater. De concentraties in de rest van Limburg blijven over het algemeen binnen aanvaardbare grenzen. De exacte impact op de volksgezondheid is nog onduidelijk, maar de Watergroep waarschuwt dat vervuiling door pesticiden en industriële activiteiten zoveel mogelijk moet worden beperkt.
Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de PFAS-inname via drinkwater bij de Belgen binnenkomt. Hoewel TFA minder schadelijk is dan andere PFAS-varianten, komt het in hogere concentraties voor in het drinkwater. Apache kreeg pas na een beroepsprocedure inzage in de meetgegevens van de watermaatschappij.
De normen voor PFAS in het drinkwater verschillen sterk per regio. In Nederland en Wallonië ligt de grens voor TFA-concentraties op 2,2 microgram per liter, terwijl Vlaanderen een veel hogere norm van 15,6 microgram hanteert. Volgens critici zijn de Vlaamse normen zo aangepast dat ze nét onder de vastgestelde limieten blijven, wat vragen oproept over de aanpak van het probleem.
Versoepelde normen
Daarnaast wil de Vlaamse overheid de normen verder versoepelen, wat tot bezorgdheid leidt. De vervuiling is grotendeels te wijten aan pesticiden die in het oppervlaktewater terechtkomen. Limburg heeft relatief gunstige waterwaarden omdat daar voornamelijk grondwater wordt gebruikt, maar in Genk en Maasmechelen zijn de TFA-concentraties alsnog zorgwekkend hoog.
De Watergroep benadrukt dat het drinkwater aan alle kwaliteitsnormen voldoet. Voor Genk en Maasmechelen wordt onderzocht welke investeringen nodig zijn om ook daar de richtwaarden in de toekomst te halen. Zowel de Watergroep als Apache zijn van mening dat de aanpak van PFAS-vervuiling bij de bron moet gebeuren. Dit is niet alleen een Vlaams, maar een Europees probleem. Strengere regelgeving voor bedrijven zou kunnen helpen om de productie van schadelijke PFAS-verbindingen terug te dringen en verdere vervuiling te voorkomen.