secundair logo knw 1

Foto: Simon Kadula via Pixabay

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zitten in het drinkwater in Vlaanderen, blijkt uit onderzoek van de waterbedrijven op verzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het gaat om heel lage concentraties. Nergens wordt de Europese drinkwaternorm overschreden.

De aanwezigheid van PFAS in het kraanwater bevestigt volgens het deze week verschenen onderzoeksrapport het vermoeden dat de stoffen door hun persistentie diep in het Vlaamse milieu zijn doorgedrongen. PFAS zijn vastgesteld in drinkwater dat geproduceerd wordt uit zowel grondwater als oppervlaktewater.

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan zesduizend door de mens gemaakte chemische stoffen, die van nature niet in het milieu voorkomen en niet of nauwelijks afbreken. Zij kunnen schadelijke effecten hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu.

Uitgebreide meetcampagne
De Vlaamse waterbedrijven zijn op verzoek van de VMM medio vorig jaar gestart met een uitgebreide meetcampagne van PFAS in drinkwater. In het rapport staan de resultaten van de monitoringscampagne die tussen juni en september 2021 is gehouden. De waterbedrijven hebben toen op elke representatieve locatie zo’n drie metingen uitgevoerd en in totaal 836 stalen genomen.

Uit de analyse blijkt dat het drinkwater overal voldoet aan de Europese norm van 100 nanogram per liter (ng/l) voor de twintig meest relevante individuele PFAS (PFAS-20). Op geen enkele plek haalt de maximale concentratie PFAS de helft van de normwaarde.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hanteert een veel strengere gezondheidskundige advieswaarde van 4 ng/l voor vier PFAS-stoffen: perfluoroctaansulfonzuur (PFOS), perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluornonaanzuur (PFNA) en perfluorhexaansulfonzuur (PFHxS). Toetsing aan deze advieswaarde EFSA-4 levert een iets ander beeld op. De waarde is overschreden bij 13 procent van de analyses. Dit probleem beperkt zich tot negen van de 75 Vlaamse leveringsgebieden van drinkwater. Bij vijf gebieden komt het water van buiten Vlaanderen, onder meer uit Brussel.

Gerichte daling
Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij hoeven mensen zich geen zorgen te maken en kunnen zij zeker nog kraanwater drinken. De Vlaamse minister van Omgeving Vlaams Zuhal Demir rekent erop dat de waterbedrijven de opties in kaart brengen om de concentraties PFAS gericht te doen dalen en in ieder geval niet te laten oplopen. Belangrijk hiervoor zijn mogelijke verbeterde zuiveringstechnieken en het aanpakken van lozingen en bodemverontreiniging.


ONDERZOEKSRESULTATEN

De belangrijkste bevindingen van het PFAS-onderzoek zijn volgens de VMM:
• PFAS worden verspreid aangetroffen in het Vlaamse drinkwater.
• Het drinkwater in Vlaanderen voldoet aan de Europese norm voor PFAS-20. Bij geen enkele analyse is de Europese drinkwaternorm van 100 ng/l overschreden. In alle leveringsgebieden ligt de maximale concentratie onder de helft van deze norm.
• Deze vijf PFAS worden het meest teruggevonden: PFPeA (51,9 procent), PFHxA (48,3 procent), PFBS (47,8 procent), PFOA (43,7 procent) en PFHpA (32,9 procent).
• De gemiddelde concentratie voor alle individuele PFAS is lager dan 2 ng/l.
• Het is raadzaam dat de waterbedrijven gericht doorgaan met hun meetinspanningen en de opties in kaart brengen voor daling of minstens niet oplopen.

 

MEER INFORMATIE
Rapport van onderzoek
Toelichting door VMM
H2O Actueel: overschrijding EFSA-4 in Nederland 
H2O Actueel: opnieuw beoordeling grenswaarden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John