0
0
0
s2smodern

Peter Glas, watergraaf van De Dommel, is er voorstander van om eigenaren van betegelde tuinen middels lagere heffingen te stimuleren om hun erf te vergroenen. “Hoe minder tegels, hoe lager de belasting.”

De waterschapbestuurder deed zijn pleidooi in het radio-programma Een Vandaag van de NPO. Daar werd hem de vraag voorgelegd of hij voorstander is van het invoeren van een zogeheten tegeltax. De Brabantse fusiegemeente Altena heeft het voornemen de tuintegeltax in te voeren, terwijl in sommige Duitse deelstaten de heffing al van kracht is. Met de tax wordt de verstening bij particulieren extra belast, omdat betegelde tuinen de waterafvoer in de steden bemoeilijken bij extreme regenval, een situatie die zich steeds vaker voordoet als gevolg van de klimaatverandering. 

Glas toonde zich geen voorstander van de tegeltax. Hij ziet meer heil in stimuleringsmaatregelen, waarbij hij de rioolheffing van de gemeenten en de watersysteemheffing van de waterschappen als voorbeeld noemde. “De grondslag van die heffingen is de waarde van je huis. Je kunt ook kijken hoeveel verhard oppervlakte een woning heeft en op basis daarvan zou je de grondslag voor de heffing kunnen veranderen. Dan wordt het een kwestie van: hoe minder tegels, hoe minder belasting. Dat is een positieve stimulans.”

De bestuurder gaf daarbij wel aan dat zo’n omzetting van het belastingstelsel een kwestie van lange adem is en jaren zal vergen. “Maar het is interessant om te onderzoeken.” 

Die termijn staat op opgespannen voet met de urgentie van het probleem van de wateroverlast in de steden, zoals Glas die schetste in het programma: “De situatie is urgent en acuut. En de omvang is zo groot, dat je je moet afvragen of er, als het niet helemaal lukt langs de weg van stimuleren, op enige termijn druk moet worden uitgeoefend.”

In hetzelfde programma bepleitte Wout Veldstra van de Operatie Steenbreek, de landelijke campagne om tegels in te ruilen voor planten, om bij de aanpak van verstening in de stad niet alleen naar de wateroverlast te kijken. "In België zien ze het probleem veel integraler. Ze maken zich daar ook zorgen over de gezondheid van mensen in de steden en de biodiversiteit en de natuur. Als je het probleem van de wateroverlast alleen oplost met regentonnen en gescheiden rioolstelsels, dan heb je nog niet de helft van het probleem opgelost."

Luister hier naar de uitzending. 
Lees ook: Studiedag: ontstenen van de stad leeft

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.