Peter Glas, watergraaf van De Dommel, is er voorstander van om eigenaren van betegelde tuinen middels lagere heffingen te stimuleren om hun erf te vergroenen. “Hoe minder tegels, hoe lager de belasting.”

De waterschapbestuurder deed zijn pleidooi in het radio-programma Een Vandaag van de NPO. Daar werd hem de vraag voorgelegd of hij voorstander is van het invoeren van een zogeheten tegeltax. De Brabantse fusiegemeente Altena heeft het voornemen de tuintegeltax in te voeren, terwijl in sommige Duitse deelstaten de heffing al van kracht is. Met de tax wordt de verstening bij particulieren extra belast, omdat betegelde tuinen de waterafvoer in de steden bemoeilijken bij extreme regenval, een situatie die zich steeds vaker voordoet als gevolg van de klimaatverandering. 

Glas toonde zich geen voorstander van de tegeltax. Hij ziet meer heil in stimuleringsmaatregelen, waarbij hij de rioolheffing van de gemeenten en de watersysteemheffing van de waterschappen als voorbeeld noemde. “De grondslag van die heffingen is de waarde van je huis. Je kunt ook kijken hoeveel verhard oppervlakte een woning heeft en op basis daarvan zou je de grondslag voor de heffing kunnen veranderen. Dan wordt het een kwestie van: hoe minder tegels, hoe minder belasting. Dat is een positieve stimulans.”

De bestuurder gaf daarbij wel aan dat zo’n omzetting van het belastingstelsel een kwestie van lange adem is en jaren zal vergen. “Maar het is interessant om te onderzoeken.” 

Die termijn staat op opgespannen voet met de urgentie van het probleem van de wateroverlast in de steden, zoals Glas die schetste in het programma: “De situatie is urgent en acuut. En de omvang is zo groot, dat je je moet afvragen of er, als het niet helemaal lukt langs de weg van stimuleren, op enige termijn druk moet worden uitgeoefend.”

In hetzelfde programma bepleitte Wout Veldstra van de Operatie Steenbreek, de landelijke campagne om tegels in te ruilen voor planten, om bij de aanpak van verstening in de stad niet alleen naar de wateroverlast te kijken. "In België zien ze het probleem veel integraler. Ze maken zich daar ook zorgen over de gezondheid van mensen in de steden en de biodiversiteit en de natuur. Als je het probleem van de wateroverlast alleen oplost met regentonnen en gescheiden rioolstelsels, dan heb je nog niet de helft van het probleem opgelost."

Luister hier naar de uitzending. 
Lees ook: Studiedag: ontstenen van de stad leeft

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.