Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over een toename van problemen door droogte in hun woonplaats en wil zelf ook maatregelen nemen. Een regenton in de tuin scoort daarbij het hoogst. Dat blijkt uit een peiling van de Unie van Waterschappen.

Een derde van de ondervraagden maakt zich niet of nauwelijks zorgen over een dreigend watertekort, de rest is neutraal. Degenen die problemen verwachten (45 procent), denken vooral aan uitgedroogde bomen en planten, slechte oogsten en onstabiele dijken. Ook de (zwem)waterkwaliteit, een sproeiverbod, lage waterdruk en funderingsproblemen worden vaak genoemd.

Een minderheid (11 procent) meent dat inwoners verantwoordelijk zijn voor de aanpak van de problemen, een grotere groep (36 procent) wijst naar de overheid, de meerderheid (53 procent) is hierin neutraal. Maatregelen neemt 44 procent het liefst zelf, slechts 26 procent is bereid om hiervoor meer belasting te betalen (5 tot 15 euro per maand) en 6 procent doet liever helemaal niets.

Urgentie
De Unie van Waterschappen liet de peiling begin dit jaar uitvoeren door onderzoeksbureau Citisens. Dat zette een vragenlijst uit bij een representatief panel van 2268 Nederlanders. De Unie wilde in de aanloop naar de Waterschapsdag 2020, afgelopen maart, meer te weten komen over de overlast die de bevolking ervaart door droogte.

"Na twee extreem droge jaren wilden we weten hoe het publiek hiertegenaan kijkt en of dat bereid is zelf ook iets te doen", vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie. "Maar omdat in maart de coronacrisis begon, hebben we toen besloten de resultaten op een later moment bekend te maken."

De Unie is in zekere zin blij met de uitkomst, omdat die laat zien dat de urgentie van klimaatadaptatie wordt beseft, zegt Alblas. "En het is gunstig dat men bereid is om zelf maatregelen te treffen."

Driekwart van de ondervraagden denkt daarbij als eerste aan het installeren van een regenton, zo blijkt uit de antwoorden. Daarna volgen het planten van meer groen in de tuin of op het balkon en het aanleggen van een groen dak, een vijver of een wateropslag.

Verstening
De waterschappen juichen deze initiatieven toe. Samen met de gemeenten willen ze de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. "Klimaatverandering is een groot thema", aldus Alblas. "Maar alle kleine beetjes helpen om water beter op te slaan en vast te houden voor droge tijden. Blijkbaar slaat die boodschap aan."

In de enquête is ook gevraagd naar wateroverlast. De meerderheid van de panelleden maakt zich geen zorgen over problemen door hevige regenbuien in de eigen woonplaats de komende twaalf maanden, een kwart doet dat wel. Zij noemen vooral overstromende putten en straten, een slechte oogst en wateroverlast in woningen.

Na de zomer wil de Unie opnieuw een publieksonderzoek uitvoeren. Dat zal uitgebreider zijn dan deze peiling. Alblas: "We willen de aandacht voor het werk van de waterschappen vergroten en daarbij goed aansluiten bij wat er leeft onder de bevolking."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!