0
0
0
s2smodern

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over een toename van problemen door droogte in hun woonplaats en wil zelf ook maatregelen nemen. Een regenton in de tuin scoort daarbij het hoogst. Dat blijkt uit een peiling van de Unie van Waterschappen.

Een derde van de ondervraagden maakt zich niet of nauwelijks zorgen over een dreigend watertekort, de rest is neutraal. Degenen die problemen verwachten (45 procent), denken vooral aan uitgedroogde bomen en planten, slechte oogsten en onstabiele dijken. Ook de (zwem)waterkwaliteit, een sproeiverbod, lage waterdruk en funderingsproblemen worden vaak genoemd.

Een minderheid (11 procent) meent dat inwoners verantwoordelijk zijn voor de aanpak van de problemen, een grotere groep (36 procent) wijst naar de overheid, de meerderheid (53 procent) is hierin neutraal. Maatregelen neemt 44 procent het liefst zelf, slechts 26 procent is bereid om hiervoor meer belasting te betalen (5 tot 15 euro per maand) en 6 procent doet liever helemaal niets.

Urgentie
De Unie van Waterschappen liet de peiling begin dit jaar uitvoeren door onderzoeksbureau Citisens. Dat zette een vragenlijst uit bij een representatief panel van 2268 Nederlanders. De Unie wilde in de aanloop naar de Waterschapsdag 2020, afgelopen maart, meer te weten komen over de overlast die de bevolking ervaart door droogte.

"Na twee extreem droge jaren wilden we weten hoe het publiek hiertegenaan kijkt en of dat bereid is zelf ook iets te doen", vertelt woordvoerder Jane Alblas van de Unie. "Maar omdat in maart de coronacrisis begon, hebben we toen besloten de resultaten op een later moment bekend te maken."

De Unie is in zekere zin blij met de uitkomst, omdat die laat zien dat de urgentie van klimaatadaptatie wordt beseft, zegt Alblas. "En het is gunstig dat men bereid is om zelf maatregelen te treffen."

Driekwart van de ondervraagden denkt daarbij als eerste aan het installeren van een regenton, zo blijkt uit de antwoorden. Daarna volgen het planten van meer groen in de tuin of op het balkon en het aanleggen van een groen dak, een vijver of een wateropslag.

Verstening
De waterschappen juichen deze initiatieven toe. Samen met de gemeenten willen ze de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. "Klimaatverandering is een groot thema", aldus Alblas. "Maar alle kleine beetjes helpen om water beter op te slaan en vast te houden voor droge tijden. Blijkbaar slaat die boodschap aan."

In de enquête is ook gevraagd naar wateroverlast. De meerderheid van de panelleden maakt zich geen zorgen over problemen door hevige regenbuien in de eigen woonplaats de komende twaalf maanden, een kwart doet dat wel. Zij noemen vooral overstromende putten en straten, een slechte oogst en wateroverlast in woningen.

Na de zomer wil de Unie opnieuw een publieksonderzoek uitvoeren. Dat zal uitgebreider zijn dan deze peiling. Alblas: "We willen de aandacht voor het werk van de waterschappen vergroten en daarbij goed aansluiten bij wat er leeft onder de bevolking."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.