secundair logo knw 1

De Weerribben kunnen het extra water uit het IJsselmeer goed gebruiken. Foto WDODelta

Na een geslaagde proef wil Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) het peilbesluit voor de boezem van Noordwest-Overijssel aanpassen. Dat moet helpen om de verdroging van de natuur in de Wieden en Weerribben tegen te gaan.

Drie jaar geleden experimenteerde WDODelta in het droge voorjaar voor het eerst met het waterpeil in het natuurgebied, vertelt woordvoerder Herald van Gerner. Er werd water vanuit het IJsselmeer ingelaten bij een peil van 76 centimeter onder NAP, waar dat volgens het peilbesluit 83 centimeter onder NAP zou moeten zijn.

Het bijzondere laagveenmoerasgebied van de Weerribben en Wieden bleek daar van op te knappen, dus de proef werd vorig voorjaar herhaald. Dat gebeurde in overleg met de provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de rietsnijders, de Bond van binnenvissers en het Natuurcollectief Noordwest Overijssel.

Dit jaar werd de proef nogmaals herhaald, vooruitlopend op een herziening van het peilbesluit. Daarin wordt de aanpassing nu vastgelegd. Het nieuwe peilbesluit wordt op 23 september bekendgemaakt en ligt dan zes weken ter inzage.

Bandbreedte
Het waterschap verwacht weinig tegenstand, omdat de belanghebbenden vanaf het begin bij het proces zijn betrokken. Anders dan bijvoorbeeld het Lauwersmeergebied, waar een verhoging van het peil tot aan de Raad van State werd aangevochten, telt het gebied niet veel agrariërs.

"We blijven ook binnen de bandbreedte: het maximum- en minimumpeil veranderen niet. We gaan er alleen anders mee om, door eerder water het gebied in te laten als er weinig neerslag valt", aldus de woordvoerder.

Dat is voor de Weerribben-Wieden, met zijn bijzondere trilvenen, hard nodig. "Sommige natuur herstelt vanzelf wel weer, maar deze niet", verklaart Van Gerner. "En door de warmte verdampt het water ook nog eens sneller. Je merkt gewoon dat de natuur dorst heeft."

Buffer
Door het inlaten van extra water uit het IJsselmeer creëert WDODelta een soort buffer voor het gebied. Van Gerner: "Vroeger waren waterschappen terughoudend met het inlaten van gebiedsvreemd water. We wisten niet goed hoe de natuur daarop zou reageren. Maar de kwaliteit van het IJsselmeerwater is sterk verbeterd. We monitoren intensief en we zien geen problemen"

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John