0
0
0
s2smodern

Na een geslaagde proef wil Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) het peilbesluit voor de boezem van Noordwest-Overijssel aanpassen. Dat moet helpen om de verdroging van de natuur in de Wieden en Weerribben tegen te gaan.

Drie jaar geleden experimenteerde WDODelta in het droge voorjaar voor het eerst met het waterpeil in het natuurgebied, vertelt woordvoerder Herald van Gerner. Er werd water vanuit het IJsselmeer ingelaten bij een peil van 76 centimeter onder NAP, waar dat volgens het peilbesluit 83 centimeter onder NAP zou moeten zijn.

Het bijzondere laagveenmoerasgebied van de Weerribben en Wieden bleek daar van op te knappen, dus de proef werd vorig voorjaar herhaald. Dat gebeurde in overleg met de provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de rietsnijders, de Bond van binnenvissers en het Natuurcollectief Noordwest Overijssel.

Dit jaar werd de proef nogmaals herhaald, vooruitlopend op een herziening van het peilbesluit. Daarin wordt de aanpassing nu vastgelegd. Het nieuwe peilbesluit wordt op 23 september bekendgemaakt en ligt dan zes weken ter inzage.

Bandbreedte
Het waterschap verwacht weinig tegenstand, omdat de belanghebbenden vanaf het begin bij het proces zijn betrokken. Anders dan bijvoorbeeld het Lauwersmeergebied, waar een verhoging van het peil tot aan de Raad van State werd aangevochten, telt het gebied niet veel agrariërs.

"We blijven ook binnen de bandbreedte: het maximum- en minimumpeil veranderen niet. We gaan er alleen anders mee om, door eerder water het gebied in te laten als er weinig neerslag valt", aldus de woordvoerder.

Dat is voor de Weerribben-Wieden, met zijn bijzondere trilvenen, hard nodig. "Sommige natuur herstelt vanzelf wel weer, maar deze niet", verklaart Van Gerner. "En door de warmte verdampt het water ook nog eens sneller. Je merkt gewoon dat de natuur dorst heeft."

Buffer
Door het inlaten van extra water uit het IJsselmeer creëert WDODelta een soort buffer voor het gebied. Van Gerner: "Vroeger waren waterschappen terughoudend met het inlaten van gebiedsvreemd water. We wisten niet goed hoe de natuur daarop zou reageren. Maar de kwaliteit van het IJsselmeerwater is sterk verbeterd. We monitoren intensief en we zien geen problemen"

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.