secundair logo knw 1

Watertechnologiebedrijf Pathema is uitgeroepen tot Water Innovator of the Year 2017. Het bedrijf heeft een ‘poortwachtersysteem’ ontwikkeld voor reinigings- en productieprocessen van water.

Pathema won de verkiezing tijdens het Watervisie congres in Rotterdam, op donderdag 16 februari. De eretitel wordt toegekend aan bedrijven die bijdragen aan een ecologisch en economisch verantwoorde manier om water te winnen, te (her)gebruiken en te lozen.

Pathema ontwikkelde het zogeheten Industrial Vortex Generator – In Line-systeem (IVG-IL). Dat is een chemicaliënvrije oplossing die reinigings- en productieprocessen van water vrijwaart van kalk, ijzeraanslag, scaling (aanslag) en biologische vervuiling. Het ‘poortwachtersysteem’ is gebaseerd op de verandering van het kalkkristal dat plaatsvindt op het moment dat het kalkhoudende water door een driedimensionale draaikolk gaat. Die draaikolk komt tot stand in de Vortex Generator van Pathema.

De jury noemde de generator ‘een inmiddels in de praktijk bewezen technologie die een hoge impact heeft op chemicaliënverbruik in de waterbehandeling’. De jury bestond uit vertegenwoordigers van kennisinstituut Wetsus, de TU Delft, industriewaterexpert Evides en technologiebedrijf Pentair. Naast het oordeel van de jury telden ook (in mindere mate) de stemmen van bezoekers van het congres en die van internetstemmers mee.

Andere genomineerden waren emeritus hoogleraar Willy Verstraete van de Universiteit Gent, Royal HaskoningDHV en Water & Energy Solutions.

Zie ook www.watervisie.com

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?