Watertechnologiebedrijf Pathema is uitgeroepen tot Water Innovator of the Year 2017. Het bedrijf heeft een ‘poortwachtersysteem’ ontwikkeld voor reinigings- en productieprocessen van water.

Pathema won de verkiezing tijdens het Watervisie congres in Rotterdam, op donderdag 16 februari. De eretitel wordt toegekend aan bedrijven die bijdragen aan een ecologisch en economisch verantwoorde manier om water te winnen, te (her)gebruiken en te lozen.

Pathema ontwikkelde het zogeheten Industrial Vortex Generator – In Line-systeem (IVG-IL). Dat is een chemicaliënvrije oplossing die reinigings- en productieprocessen van water vrijwaart van kalk, ijzeraanslag, scaling (aanslag) en biologische vervuiling. Het ‘poortwachtersysteem’ is gebaseerd op de verandering van het kalkkristal dat plaatsvindt op het moment dat het kalkhoudende water door een driedimensionale draaikolk gaat. Die draaikolk komt tot stand in de Vortex Generator van Pathema.

De jury noemde de generator ‘een inmiddels in de praktijk bewezen technologie die een hoge impact heeft op chemicaliënverbruik in de waterbehandeling’. De jury bestond uit vertegenwoordigers van kennisinstituut Wetsus, de TU Delft, industriewaterexpert Evides en technologiebedrijf Pentair. Naast het oordeel van de jury telden ook (in mindere mate) de stemmen van bezoekers van het congres en die van internetstemmers mee.

Andere genomineerden waren emeritus hoogleraar Willy Verstraete van de Universiteit Gent, Royal HaskoningDHV en Water & Energy Solutions.

Zie ook www.watervisie.com

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!