Het overheidsprogramma Partners for Water heeft de podcastserie 'Waterproof' gelanceerd. In deze zesdelige, Engelstalige podcastreeks, gemaakt door journalist Tracy Metz, worden oplossingen voor mondiale watervraagstukken belicht.
Een nieuwe aflevering van de podcastserie zal de komende maanden elke drie weken verschijnen en wordt dan een of twee weken later gekoppeld aan live meetups op verschillende plekken in het land.
Partners for Water wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “We geven handen en voeten aan de Nederlandse internationale waterambities”, legt programmacoördinator Liliane Geerling uit. “Dat betekent concreet dat we subsidieregelingen open stellen voor bedrijven en ngo’s met innovatieve aanvragen.”
Daarnaast kent het overheidsprogramma de zogeheten Delta-aanpak, waarin samengewerkt wordt met momenteel zeven, aan delta’s gelegen landen. “Hierin richten we ons op onderwerpen rondom waterbeheer, maar wordt ook ondersteuning geboden aan praktische projecten in die landen zelf.”
Als derde component is er de thematische aanpak, gericht op biobased solutions en de keten water-biodiversiteit-voedsel. “Bij deze aanpak gaat het om het op internationale schaal voor elkaar krijgen van pilots en testen, om te bewijzen dat innovaties kunnen werken en om ze geschikt te krijgen voor de specifieke lokale context in andere landen.”
“Overkoepelend aan deze componenten vinden we het heel erg belangrijk om de kennis die binnen de aanpakken is ontwikkeld zo breed mogelijk, ook internationaal te delen”, vervolgt Geerling. “Dat doen we via onze site en LinkedIn en bijvoorbeeld ook via ons tweejaarlijkse evenement Waterproof.”
De laatste editie van dit evenement vond plaats in februari van dit jaar. “Daar kwamen we eigenlijk op het idee om de onderwerpen die daar ter sprake kwamen, levendig te willen houden. En een podcast, een vorm waar we nog niet mee hadden gewerkt, leek ons een interessante vorm. Zeker ook om een jongere doelgroep aan te kunnen spreken.”
Journalist en podcastmaker Tracy Metz bespreekt in de podcast onderwerpen als biobased solutions, verzilting en het belang van lokaal draagvlak. “Internationale experts en betrokkenen komen hierbij aan het woord. We richten ons ook op een internationaal publiek. Daarom wordt er ook Engels gesproken in de podcast.”
De afleveringen zullen om de drie weken online komen, kort daarna gevolgd door een bijeenkomst ergens in Nederland. “We willen niet alleen ons verhaal vertellen met deze podcast, maar juist ook het gesprek aan gaan en de verbinding zoeken met de brede watersector. Daar zijn die bijeenkomsten voor bedoeld.”
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.