0
0
0
s2smodern

Particulieren zijn de afgelopen jaren in hun eigen tuin meer bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een analyse van de verkoopcijfers. De Green Deal die de overheid en brancheorganisaties hierover sloten, lijkt nog weinig uitgehaald te hebben.

Juist in 2017, het jaar van de Green Deal, was er een flinke stijging te zien. In 2018 en 2019 nam die weer af, maar de totale hoeveelheid verkochte gewasbeschermingsmiddelen was in 2019 nog altijd hoger dan in de jaren 2014 tot 2016, zo constateert het RIVM. Dat heeft zijn weerslag op de waterkwaliteit.

De stijging komt vooral doordat particulieren meer middelen tegen insecten gebruiken; tussen 2014 en 2019 was sprake van een verdubbeling. Een verklaring kan het RIVM niet geven. "Mogelijk is het weer hier een factor", suggereren de onderzoekers, die voor vervolgonderzoek pleiten. 

De hoeveelheid (in liters) gebruikte middelen tegen onkruid bleef tussen 2014 en 2019 gelijk. Er werden hiervoor wel steeds meer bestrijdingsmiddelen op basis van organische zuren ingezet en minder op basis van glyfosaat.

Meer azijn
Uit aanvullend consumentenonderzoek blijkt dat twee op de vijf Nederlanders met een tuin helemaal geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. Zij trekken het ongewenste gewas er met de hand uit of laten het staan.

Het aantal tuinbezitters dat onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt is iets afgenomen, maar in plaats daarvan wordt wel steeds meer azijn gebruikt. Dit kan eveneens schadelijk zijn voor mens en milieu, zo waarschuwen de onderzoekers.

De Europese Unie en de Nederlandse overheid willen het particulier gebruik van bestrijdingsmiddelen in tuinen verminderen. Daarom maakten de Nederlandse overheid en diverse brancheorganisaties hierover in 2017 ook afspraken in de Green Deal ‘Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’.

Het streven is dat particuliere tuinbezitters ziekten, plagen en onkruid vooral aanpakken met gronddoek, schoffels en andere niet-chemische methoden. “Uit de resultaten blijkt dat de maatregelen in de Green Deal niet hebben geleid tot een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door particulieren”, concludeert het RIVM in dit onderzoek.

Discounters
Dat besluit met het advies om een eventuele informatiecampagne te richten op tuincentra en bouwmarkten, omdat daar de meeste consumenten bereikt worden.
Verder suggereren de onderzoekers om de verkoop van bestrijdingsmiddelen in discounters aan te pakken, omdat mensen daar verleid worden tot impulsaankopen.

Ook pleiten ze voor een duidelijker scheiding tussen de verkoop aan particulieren en agrariërs. De eersten kopen nu soms grote verpakkingen, die voor professioneel gebruik bedoeld zijn en niet voor de eigen achtertuin.

Begin deze week kwam het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met het 'Uitvoeringsprogramma gewasbescherming 2030'. Dat moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw terugdringen. 

 

MEER INFORMATIE

RIVM-rapport ‘Particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’
Green Deal ‘Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Marc · 27 days ago
  Tjonge wat een onderzoek van rivm. De hoeveelheid liters bleef gelijk: vertel dan ook het verschil in dosering van toegelaten producten; glyfosaat 10 ml per liter en organische vetzuren zoals bijv. ultima van ecostyle 167 ml per liter, dus factor 16 x zoveel middel, dus m.a.w. worden er beduidend minder toegelaten onkruidmiddelen gebruikt! Niet toegelaten azijn wordt met name in supermarkten en bouwmarkten verkocht! De toename van gebruik van insecticiden zal te wijten zijn aan de buxusmot, dat probleem inmiddels veel kleiner is o.a. doordat mensen buxus massaal hebben verwijderd, ook hier wederom verschil in dosering tussen toegelaten chemische en zgn eco middelen. Dus vertel wel het hele verhaal!
 • This commment is unpublished.
  Anke van Houten · 27 days ago
  Ik snap ook werkelijk niet dat dat spul gewoon nog in de schappen van de tuincentra ligt. Ik denk dat de gemiddelde particulier niet eens weet dat het slecht is. Uit niets blijkt in de winkel dat het een 'laatste redmiddel' zou moeten zijn in je tuinonderhoud. Het zou beter zijn als we de bestrijdingsmiddelen gingen behandelen als sigaretten: diep weggestopt en met nare plaatjes en waarschuwingen. Glyfosaat kan Parkinson veroorzaken. Dat werk.
 • This commment is unpublished.
  Henk Meijer · 21 days ago
  Er zijn veel voorbeelden van prachtige tuinen die zodanig zijn ingericht en worden beheerd, dat plagen door insecten of schimmels amper een probleem zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met het toepassen van de juiste soorten beplanting. De juiste soort op de juiste plek.Zulke beplanting is sterk en zal weinig last hebben van belagers. Is daarbij in de tuin ook nog rekening gehouden met min of meer inheemse soorten, dan zullen tal van bijbehorende organismen een zekere balans vormen tussen aantastingen en oplossingen. Bestrijdingsmiddelen zou je als particulier niet eens moeten willen aanschaffen. Het handmatig aanpakken van wat onkruid hoort bij het tuinieren. In een goed aangelegde tuin heb je niet eens ruimte voor een schoffel! Echter, zolang het commercieel aantrekkelijk is bestrijdingsmiddelen te verhandelen, zal dit waarschijnlijk blijven bestaan. Ik zou eigenaren van tuincentra willen uitdagen hun klanten te informeren over de ruime mogelijkheden om zonder bestrijdingsmiddelen tot een mooie tuin te komen. Ook de hoveniersbranche kan hier enorm veel betekenen. Deel je kennis en neem je verantwoording.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.