0
0
0
s2smodern

Een slibgeul en diepe putten rond de Marker Wadden zijn een effectieve opvangplek voor overtollig slib in het Markermeer. Dat blijkt uit de eerste metingen van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA).

De resultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens het jaarlijkse KIMA-congres, dat dit keer online plaatsvond. "De opvang van slib uit het meer is een mooie stap op weg naar verbetering van de ecologische waterkwaliteit", constateert het KIMA verheugd. 

Het Markermeer ontstond toen in 1976 de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen werd aangelegd. Door de scheiding van het IJsselmeer blijft het slib gevangen in het meer, waardoor planten en dieren het moeilijk hebben.

De aanleg van de Marker Wadden in 2016 had mede als doel de hoeveelheid opgewerveld slib en troebelheid in het Markermeer te verminderen. In het KIMA onderzoeken Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares en EcoShape hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt.

Sliblaag
Hoewel uit metingen over de afgelopen tien jaar geen duidelijke verandering van slibconcentraties en troebelheid in het Markermeer blijkt, zien de onderzoekers wel een duidelijk effect bij de Marker Wadden. Het slib slaat hier neer in de aangelegde slibgeul, in de zandwinputten en in de luwte van de eilanden. Ook lijkt de hoeveelheid opgewerveld slib rondom de eilanden af te nemen.

0207 tekening met geul en putEen tekening van Marker Wadden met slibgeul en putten.

Het afgelopen jaar is de sliblaag in de slibgeul 20 tot 50 centimeter dikker geworden, vertelde onderzoeker Thijs van Kessel. In de diepe putten is de sliblaag op plekken zelfs met 1 meter aangegroeid.

"Inclusief de aanslibbing in de luwte rondom de eilanden schatten we dat er in het afgelopen jaar circa 200.000 ton slib is neergeslagen. Dat is ongeveer evenveel als er gemiddeld in het hele Markermeer rondzweeft."

Vegetatie
De onderzoekers zien een toename van de vegetatie tussen de eilanden. Ze denken dat die leidt tot het versneld neerslaan van slib. Buiten de eilanden wordt het snel te diep voor plantengroei. Daar troffen ze eerder al wel op grotere diepte ‘matten’ van zwavelbacteriën aan. Het effect daarvan op de invang van slib wordt nog onderzocht.

De voorlopige resultaten van de aangroei van de sliblaag komen overeen met wat vooraf voorspeld was met het ‘slibmodel’ van de onderzoekers. Dat voorspelt ook dat de slibconcentratie rondom Marker Wadden zal afnemen. Het is volgens hen nog te vroeg om dit op basis van de huidige metingen te bevestigen.

 

MEER INFORMATIE
KIMA-onderzoeksthema ‘Bouwen met Slib en Zand’
H2O-bericht: Veldproef met bouwen met slib op Marker Wadden
H2O-bericht: Natuureffecten Marker Wadden al duidelijk zichtbaar
H2O-premium: Het bruist al van het leven op de Marker Wadden

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.