secundair logo knw 1

In het Biesbosch MuseumEiland is een expositie gewijd aan de Sint Elisabethsvloed uit 1421

Een grote meerderheid van de bevolking verwacht dat het risico op overstromingen toeneemt. Voor 11 procent van de Nederlanders kan dit risico zelfs een reden zijn om in de toekomst te verhuizen naar een andere plek. Dit blijkt uit een peiling over waterveiligheid.

Het onderzoek is uitgevoerd door Pro Public in opdracht van Rijkswaterstaat, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en waterschap Hollandse Delta. Hieraan deden 1.364 mensen mee. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het kader van de officiële opening van de expositie 600 jaar Sint Elisabethsvloed – De kracht van het water in het Biesbosch MuseumEiland.

Dat 11 procent overweegt ergens anders te gaan wonen vanwege overstromingsgevaar, wordt het meest opvallende resultaat van de enquête genoemd. Overigens is 65 procent van de respondenten dit niet van plan of acht het alvast niet waarschijnlijk. Verder reageert 23 procent met ‘neutraal’ of ‘ik weet het niet’ (zie infographic).

Meeste risico door regen
Bijna vijf op de tien mensen woont naar eigen zeggen op een plek die zou kunnen overstromen, terwijl vier op de tien met nee antwoordt en de rest het niet weet. Op de website overstroomik.nl kan iedereen zien wat een overstroming in de eigen woonplaats betekent. Volgens de meeste ondervraagden is regen de bron die het meeste risico geeft, op enige afstand gevolgd door rivieren. Slechts een kleine minderheid noemt de zee.

De deelnemers kregen ook de vraag voorgelegd hoeveel procent van Nederland droog blijft zonder dijken en waterkeringen. Ruim de helft kruiste het juiste antwoord van 40 procent aan. De rest schatte in ongeveer gelijke mate het percentage te hoog of te laag in. De initiatiefnemers van de peiling wijzen op het feit dat er in het gebied waar men zonder waterkeringen regelmatig natte voeten zou hebben, negen miljoen mensen wonen en 70 procent van het bruto nationaal product wordt verdiend.

Inhaalslag bij HWBP
In verband met de waterveiligheid voeren Rijkswaterstaat en de waterschappen de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken uit. Dat gebeurt in een periode van dertig jaar in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hiervan is vandaag het jaarbericht over 2021 verschenen.

De titel is Buiten zichtbaar, omdat het HWBP langzamerhand gaat van papieren plannen naar uitvoering in de praktijk. De Lauwersmeerdijk en de dijkversterking Vianen zijn vorig jaar opgeleverd, terwijl bij Hasselt, Gorinchem-Waardenburg, Gameren en Wolferen-Sprok de schop in de grond ging. Ook draaien volgens het jaarbericht de innovatieprojecten volop.

Zorgelijk is dat de planning van veel projecten vertraagd is. Opgeteld is er teveel uitgesteld, schrijven de directieleden Erik Wagener en Eric Withaar in hun voorwoord. Hierdoor komt de stabiliteit van het programma als geheel in het geding. De alliantie heeft zichzelf de opdracht gegeven het tij te keren, laten zij weten. Daarvoor worden dit jaar concrete oplossingen geïmplementeerd. De eerste resultaten zullen eind 2022 te zien zijn.

Infographic peiling waterveiligheid


EXPOSITIE OVER ELISABETHSVLOED

In het Biesbosch MuseumEiland bij Werkendam is sinds november 2021 de expositie 600 jaar Sint Elisabethsvloed – De kracht van het water te bezoeken. De officiële opening kon toen niet doorgaan vanwege aangescherpte coronamaatregelen. Vandaag lukte het eindelijk wel. Aanwezig waren onder anderen HWBP-directeur Erik Wagener en een aantal dijkgraven van waterschappen, terwijl deltacommissaris Peter Glas een videoboodschap had. De thematentoonstelling ontrafelt de feiten en fictie van het ontstaan van de Biesbosch en de overstromingen door de eeuwen heen worden zichtbaar gemaakt aan de hand van een tijdlijn. De expositie duurt nog tot begin december. Ook worden het komende halfjaar er allerlei andere activiteiten in Zuid-Holland en Noord-Brabant georganiseerd om de overstromingsramp uit 1421 te herdenken.

MEER INFORMATIE
Bericht over peiling op site Rijkswaterstaat
Website Overstroomik.nl
Jaarbericht 2021 van HWBP
Website 600 jaar Elisabethsvloed
Expositie in Biesbosch MuseumEiland
Website online belevingscentrum
H2O Actueel: uitstel herdenkingsactiviteiten
H2O Actueel: start themajaar
H2O Artikel: lessen Sint Elisabethsvloed 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.