0
0
0
s2sdefault

De overstromingen afgelopen zomer in Limburg zijn voor de waterbeheerders aanleiding om in de Week van Ons Water, die zaterdag begint, aandacht te vragen voor dit thema. Daarnaast wordt opgeroepen om medicijnresten in te leveren en juist nu in de tuin aan de slag te gaan.

Van 16 tot en met 31 oktober organiseren de waterbeheerders van Nederland weer excursies en andere activiteiten om mensen bewust te maken van "het bijzondere van water". Vanwege de coronapandemie gaat het nog wel om een enigzins aangepaste editie, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. "Gelukkig is er wel weer meer mogelijk en kunnen bijvoorbeeld musea gewoon bezocht worden. Maar met grote groepen zijn we nog voorzichtig."

Vorig jaar werden zowel de voorjaars- als de najaarseditie afgeblazen, hoewel er in de herfst wel een virtuele toer van Rijkswaterstaat was. Dit voorjaar was er vooral aandacht voor het water in de eigen achtertuin, met onder andere de Nationale Waterdiertjes Telling.

Bevertocht

De komende weken worden mensen aangemoedigd om veel naar buiten te gaan, vertelt Alblas. De Week van Ons Water valt traditiegetrouw samen met de herfstvakantie en richt zich voornamelijk op gezinnen met kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld mee op dijkexcursie in Ouderkerk aan den IJssel en op bevertocht in de Biesbosch.

Ook zijn ze extra welkom in de verschillende watermusea van Nederland. Daar staan zuilen met informatie over overstromingen en tips hoe je je daarop kunt voorbereiden. Op de vernieuwde website overstroomik.nl kan iedereen zien wat een overstroming in de eigen woonplaats betekent.

Plantseizoen
De Week van Ons Water sluit daarnaast aan bij andere acties die een link met water hebben, zoals een landelijke inzamelactie voor medicijnresten en de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’. Door ongebruikte medicijnen in te leveren bij de apotheek, wordt voorkomen dat die via het riool in het oppervlaktewater terechtkomen.

Onder de vlag van NL Vergroent, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een groot aantal maatschappelijke organisaties samenwerken, wordt het najaar als het ideale plantseizoen gepromoot.

In de afgelopen dertig jaar is de focus voor het planten volgens de initiatiefnemers geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Het najaar is echter de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin, stellen zij. De planten slaan beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is en er hoeft minder kostbaar drinkwater gegeven te worden.

 

MEER INFORMATIE
Website Week van Ons Water
Website Medicijnresten uit Water
Website Het Vergeten Plantseizoen
H2O-bericht: voorjaarseditie Week van Ons Water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.