0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Gemeenten, waterschappen en provincies verwachten meer extreem weer in de toekomst, maar met name gemeenten en provincies anticiperen daar nauwelijks op.

Uit onderzoek van Arcadis, consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke gebouwde omgeving, blijkt dat 85 procent van gemeenten, waterschappen en provincies de komende jaren meer wateroverlast verwacht. Preventieve maatregelen worden echter nog maar nauwelijks genomen.

Arcadis hield het onderzoek onder lezers van het blad Binnenlands Bestuur. Uit de antwoorden van de 165 respondenten blijkt dat in minder dan de helft van de gevallen actief wordt getoetst of nieuwbouw en renovatie klimaatproof zijn. Net iets meer dan de helft neemt klimaatadaptieve maatregelen mee in werkzaamheden die al gepland staan.

Veel gemeenten onderschatten de mogelijke gevolgen van klimaatverandering, concludeert David van Raalten, Europees directeur Watermanagement van Arcadis. “Wij merken in gesprekken met gemeenten waar nog geen extreme wateroverlast is geweest, dat ze vaak denken: dat loopt hier wel los. Pas als het fout is gegaan, gaan de alarmbellen rinkelen.”

Gemeenten zijn onterecht bang dat zij voor de kosten van klimaatadaptatie opdraaien, signaleert Van Raalten. “Ze laten kansen liggen om ook private partijen daarin te betrekken. Grote investeerders bijvoorbeeld zijn vaak bereid geld te steken in klimaatadaptatie in combinatie met vastgoedontwikkeling, omdat dat op lange termijn rendabel is. Je creëert er simpelweg meer vastgoedwaarde mee.”

Van Raalten ziet in de onderzoeksuitkomsten aanleiding om bij gemeenten nog sterker te pleiten voor preventieve maatregelen. “In meer dan de helft van de gevallen wordt bij nieuwbouw of renovatie niet naar klimaatadaptatie gekeken. Dat is eigenlijk ongelooflijk. Als je maatregelen meteen bij de bouw meeneemt, is dat veel goedkoper dan achteraf. Afwegingen op het gebied van klimaatadaptatie moeten een vast onderdeel van ieder nieuwbouw- of renovatietraject zijn. Er is een breed palet aan maatregelen denkbaar, van waterberging op particulier terrein tot een herbestrating met waterdoorlatende stenen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het