0
0
0
s2smodern

Sinds de herintroductie van de otter in Nederland, in 2002, wordt de omvang en verspreiding van de populatie jaarlijks gemonitord. Na jaren van gestage groei heeft de otterpopulatie, met een geschatte omvang van 450 exemplaren, de status van levensvatbare populatie bereikt.

Loek Kuiters 180 vk Loek Kuiters“In een waterland als Nederland hoort een toppredator als de otter gewoon thuis. Daarom is het heel heuglijk nieuws dat de otter achttien jaar na de herintroductie nu een levensvatbare populatie heeft,” zegt Loek Kuiters van de universiteit van Wageningen. Kuiters is projectleider van de genetische monitoring van de otterstand in Nederland.

De otter verdween eind jaren tachtig van de vorige eeuw uit Nederland door een combinatie van factoren. De afgenomen waterkwaliteit, toegenomen verkeersdrukte en versnippering van het leefgebied deden het dier uiteindelijk de das om. “Dat de otter nu weer in deze aantallen in Nederland aanwezig is, is zeker ook een bewijs dat de waterkwaliteit dusdanig is gestegen dat de otter, en de vis die de otters eten, zich er goed thuis voelen.”

Verkeer
De versnippering van het leefgebied en de verkeersdrukte blijven echter problematisch voor de otter. De diersoort leeft op dit moment vooral in het noorden van Nederland. Historisch gezien kwam de otter echter ook in het zuiden en het westen voor. “Het blijkt moeilijk voor de otter om vanuit zijn leefgebied in de noordelijke provincies naar andere plekken te komen. Dat komt met name door de vele gevaarlijke verkeersknooppunten die overwonnen moeten worden om die gebieden te bereiken.”

Jaarlijks sterft grofweg een derde van de otterpopulatie in het verkeer. “Daarom maken we er de komende jaren onze prioriteit van om daar iets aan te doen. Qua aantallen gaat het dus goed, maar de verspreiding moet verbeteren om er echt van te kunnen spreken dat de soort veilig is in Nederland.”

 

MEER INFORMATIE
Genetische monitoring van de Nederlandse otterpopulatie; Ontwikkeling van populatieomvang en genetische status 2019/2020 (pdf)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.