0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bijna dertig landelijke en Zeeuwse organisaties en overheden spannen zich gezamenlijk in om zwerfafval in en rond de Schelde aan te pakken. Ze ondertekenden daartoe deze week een convenant.

Op de oevers, in de uiterwaarden en bij stuwen en sluizen ligt na elke hoogwaterperiode veel zwerfafval. Als dat niet wordt opgeruimd, stroomt het uiteindelijk richting zee en vergroot het de plastic soep in de oceanen.

In het samenwerkingsconvenant zeggen de organisaties, waaronder Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen en een aantal gemeenten, dat zij de gezamenlijke inspanning willen vergroten en het probleem bij de bron willen aanpakken.

In Zeeland organiseren verschillende partijen al hun eigen opruimacties rond de Schelde. Een keer per jaar is er een gezamenlijke actie onder de noemer Schone Schelde, dit jaar op 9 maart. Schone Schelde is ook de naam van het convenant.

Sneeuwbaleffect
Rijkswaterstaat heeft de leiding. ‘’Met de Zwerfafvalophaalregeling zorgen wij ervoor dat het ingezamelde zwerfafval kosteloos wordt opgehaald en verwerkt’’, vertelt woordvoerder Anneloes Lockefeer.

Dat gebeurt inmiddels al op meerdere plekken in Nederland, zoals langs de Maas, de Waal, de Lek, de IJssel, het Haringvliet en de haven van Rotterdam.

Lockefeer: ‘’Iedere organisatie heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is ook de bedoeling dat steeds meer mensen zich aansluiten, zodat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Het convenant stimuleert deze samenwerking.’’

Monitoren
De bijdrage van Rijkswaterstaat bestaat verder uit het monitoren van zwerfafval, het verbeteren van afvalbeheer op het eigen areaal en het ondersteunen van educatie- en communicatietrajecten.

Het convenant Schone Schelde is ondertekend door Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, de gemeenten Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen, HZ University of Applied Sciences, North Sea Port, Haven van Antwerpen, Amels, Dow Benelux, Trinseo, KIMO, Plastics Europe Netherlands, Natuurmonumenten, NME Schouwen-Duiveland, MEC De Bevelanden, IVN, Nationaal Park Oosterschelde, Staatsbosbeheer, Zeeuwse Reinigingsdienst, Doe mee Verlos de zee, Zeeuwse Milieufederatie, Zero Plastic Rivers en Schoon Zeeland.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Zwerfafvalophaalregeling

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het