secundair logo knw 1

Vrijwilligers ruimen zwerfafval op het strand. Foto RWS

Bijna dertig landelijke en Zeeuwse organisaties en overheden spannen zich gezamenlijk in om zwerfafval in en rond de Schelde aan te pakken. Ze ondertekenden daartoe deze week een convenant.

Op de oevers, in de uiterwaarden en bij stuwen en sluizen ligt na elke hoogwaterperiode veel zwerfafval. Als dat niet wordt opgeruimd, stroomt het uiteindelijk richting zee en vergroot het de plastic soep in de oceanen.

In het samenwerkingsconvenant zeggen de organisaties, waaronder Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen en een aantal gemeenten, dat zij de gezamenlijke inspanning willen vergroten en het probleem bij de bron willen aanpakken.

In Zeeland organiseren verschillende partijen al hun eigen opruimacties rond de Schelde. Een keer per jaar is er een gezamenlijke actie onder de noemer Schone Schelde, dit jaar op 9 maart. Schone Schelde is ook de naam van het convenant.

Sneeuwbaleffect
Rijkswaterstaat heeft de leiding. ‘’Met de Zwerfafvalophaalregeling zorgen wij ervoor dat het ingezamelde zwerfafval kosteloos wordt opgehaald en verwerkt’’, vertelt woordvoerder Anneloes Lockefeer.

Dat gebeurt inmiddels al op meerdere plekken in Nederland, zoals langs de Maas, de Waal, de Lek, de IJssel, het Haringvliet en de haven van Rotterdam.

Lockefeer: ‘’Iedere organisatie heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is ook de bedoeling dat steeds meer mensen zich aansluiten, zodat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Het convenant stimuleert deze samenwerking.’’

Monitoren
De bijdrage van Rijkswaterstaat bestaat verder uit het monitoren van zwerfafval, het verbeteren van afvalbeheer op het eigen areaal en het ondersteunen van educatie- en communicatietrajecten.

Het convenant Schone Schelde is ondertekend door Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, de gemeenten Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen, HZ University of Applied Sciences, North Sea Port, Haven van Antwerpen, Amels, Dow Benelux, Trinseo, KIMO, Plastics Europe Netherlands, Natuurmonumenten, NME Schouwen-Duiveland, MEC De Bevelanden, IVN, Nationaal Park Oosterschelde, Staatsbosbeheer, Zeeuwse Reinigingsdienst, Doe mee Verlos de zee, Zeeuwse Milieufederatie, Zero Plastic Rivers en Schoon Zeeland.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Zwerfafvalophaalregeling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.