secundair logo knw 1

Momenteel buigt de ECHA, het European Chemicals Agency, zich over het PFAS-restrictievoorstel, met daarin een snel en verstrekkend verbod op deze stoffen. EurEau, de Europese koepel van waterbedrijven, maakt zich grote zorgen over PFAS. Daarom vraagt de organisatie in een open brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om het PFAS-restrictievoorstel onverkort te ondersteunen.

EurEau vindt dat het restrictievoorstel volledig in lijn is met de Europese ‘Chemicals Strategy for Sustainability’ en benadrukt de urgentie van het aanpakken van PFAS-verontreiniging om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. De Europese Green Deal kan volgens EurEau niet slagen zolang er PFAS worden geproduceerd en gebruikt: "PFAS zijn overal in onze omgeving aanwezig en zijn inmiddels doorgedrongen tot het oppervlakte- en grondwater, de bodem, ons voedsel en zelfs tot in moedermelk."

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft PFAS – vaak aangeduid als 'forever chemicals' – aangemerkt als een ernstig gezondheidsrisico, waardoor dringende actie van de watersector nodig is. De uitdagingen die PFAS-vervuiling veroorzaakt, zijn volgens EurEau veelzijdig en vormen flinke obstakels voor het halen van de doelstellingen van de Europese Green Deal. De waterkoepel ziet problemen op vijf terreinen: technologische hindernissen, gevolgen voor de circulaire economie, ongewenste afhankelijkheid van derde landen, milieu-impact en financiële lasten.

Enorme zuiveringsinspanning
Zo is verwijdering van PFAS uit ruw drinkwater technologisch zeer uitdagend – en nu nog praktisch onmogelijk voor afvalwater. Het vergt veel middelen en energie, waarbij 10 tot 20 procent extra ruw water nodig is en de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk toeneemt.

Actieve kool, vaak gebruikt voor de verwijdering van PFAS, wordt grotendeels geïmporteerd uit China. Hierdoor ontstaat een ongewenste afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers voor de behoeften van vitale infrastructuur, aldus EurEau. Voorts vernietigen de huidige technologieën de PFAS niet, maar genereren ze verontreinigde reststoffen met hoge concentraties PFAS, die veilig moeten worden afgevoerd. Deze situatie bedreigt de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU en de veerkracht van watersysteem.

Daarnaast belemmeren PFAS in afvalwaterstromen en rioolslib de terugwinning en recycling van voedings- en grondstoffen, wat de transitie naar een circulaire economie ondermijnt. Initiatieven voor waterhergebruik worden bedreigd, waardoor bijvoorbeeld boeren in heel Europa in de knel dreigen te komen. Bovendien strekt PFAS-verontreiniging zich inmiddels verder uit dan alleen de waterbronnen.

Zeer mobiel
De meeste PFAS zijn zeer mobiel en bereiken het aquatische milieu via meerdere wegen. Veel waterlichamen zullen niet voldoen aan de toekomstige milieukwaliteitsnormen voor PFAS, waardoor ecosystemen, visserij, toerisme, landbouw en waterdiensten en uiteraard de menselijke gezondheid ernstig worden bedreigd. Het Europese doel van nulvervuiling blijft volgens EurEau door PFAS nog vele decennia onbereikbaar.

En terwijl de PFAS-producenten buiten schot blijven, worden de enorme kosten voor de verwijdering van deze chemicaliën uit het water en voor het bijkomende afvalbeheer afgewenteld op de watergebruikers. Hierdoor komt de betaalbaarheid van essentiële diensten in gevaar, met name voor kwetsbare gemeenschappen, aldus EurEau. Volgens de koepel moet de Commissie nú in actie komen, om toekomstige generaties te beschermen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'