0
0
0
s2smodern

Kennisprogramma en consortium COASTAR wil Nederland op grote schaal van zoet water voorzien door slim gebruik te maken van de ondergrond. In 2021 moeten vier praktijktesten starten in Zuid Holland.

“Water zorgt voor tegenstrijdigheden. Er is te veel of juist te weinig. Binnen COASTAR proberen we die tegenstrijdigheid weg te nemen door op een nieuwe manier naar het water en de ondergrond te kijken”, legt Esther van Baaren uit. Van Baaren is expert grondwaterbeheer en vanuit Deltares betrokken bij COASTAR. “Kijk eens onder je voeten, daar ligt de oplossing voor veel waterproblemen”.

Binnen COASTAR werken de rijksoverheid, gemeenten, provincie, drinkwaterbedrijven, bedrijfsleven en waterschappen samen met de kennisinstituten KWR en Deltares en adviesbureau Arcadis. Samen onderzoeken ze of het water dat bij hevige winterse regenval naar beneden komt, en nu naar zee wordt afgevoerd, kan worden opgeslagen om ‘s zomers, als er een watertekort is, te gebruiken. Van Baaren: “Ook bekijken hoe we de verzilting van grond- en oppervlaktewater kunnen voorkomen en het oude brakke grondwater geschikt kunnen maken als drinkwaterbron”.

Vier praktijktesten
De afgelopen jaren verrichtten de consortiumpartners enkele kleinere projecten in Zuid-Holland en in Zeeland, maar de komende periode moeten er grotere stappen worden gezet. Het komend jaar wordt onderzocht of er vanaf 2021 praktijktesten op vier locaties in Zuid-Holland kunnen worden gedaan. In de Polder Middelburg en Tempelpolder wordt brak grondwater gewonnen zodat het niet vanzelf naar boven komt. Dit gaat de verzilting tegen waardoor er minder zoetwater nodig is om de poldersloten door te spoelen. Van het brakke water kan drinkwater worden gemaakt.

Brak grondwater onder de duinen kan als extra drinkwaterbron dienen. Door brak water weg te pompen kan de zoetwaterbel onder de duinen in volume toenemen. Dat kan volgens Van Baaren de strategische grondwatervoorraad van drinkwaterbedrijf Dunea vergroten. In het Westland wordt onderzocht of tuinders overtollig regenwater in de ondergrond kunnen infiltreren waarna andere tuinders met een watertekort er gebruik van kunnen maken. Van Baaren: “Het bijkomend voordeel hier van is dat er ruimte komt in de waterbassins bovengronds om piekbuien op te vangen.” In Rotterdam wordt bekeken of overtollig regenwater in de ondergrond geïnfiltreerd kan worden, in plaats van ongebruikt te laten weglopen.

Vijftien jaar
Het komend jaar zal gebruikt worden om de kosten en baten van deze praktijktoetsen precies te berekenen. Vervolgens is het aan de bestuurders en de politiek of en hoe de praktijktesten vanaf 2021 daadwerkelijk worden omgezet in proeven in het veld. “We gaan eerst de technische en economische haalbaarheid onderzoeken. Daarna wachten we de bestuurlijke keuzes af. De praktijktoetsen zelf zullen zo’n vier à vijf jaar in beslag nemen. Ons uiteindelijke doel is dat Zuid-Holland over 15 jaar de beschikking heeft over voldoende zoetwater voor alle functies”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het