secundair logo knw 1

Stevige koker voor meetapparatuur (foto: provincie Noord-Brabant)

De provincie Noord-Brabant heeft in samenwerking met drinkwaterbedrijf Brabant Water het Grondwatermeetnet in een nieuw jasje gestoken. Hierbij ging het niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in een goede afwerking door robuuste kokers.

Het vernieuwde meetsysteem dat vandaag officieel wordt geopend, biedt inzicht in de actuele grondwaterstanden. Dat maakt het mogelijk om ontwikkelingen en problemen te signaleren. Volgens de provincie is er een toekomstbestendig en goed functionerend meetnet gerealiseerd. Het systeem bestaat uit zo’n 725 filters op ongeveer driehonderd locaties. Deze filters bevinden zich op uiteenlopende diepten: van freatisch (waarbij de grond volledig is verzadigd) tot vijfhonderd meter onder maaiveld.

Het ging niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in robuuste en vandalismebestendige kokers. Aan deze afwerking schortte het voorheen. Zo waren veel oude kokers kwetsbaar voor vernieling en hing de logger vaak aan de buitenkant van de koker. Er zijn nu onder meer 260 stalen schutkokers met speciale deksels geplaatst. De datalevering en de afwerking van de meetlocaties zijn gezamenlijk door de provincie aanbesteed. De opdracht is uitgevoerd door het bedrijf Koenders Instruments, met ingenieursbureau Miltop als onderaannemer. Brabant Water heeft de werkzaamheden begeleid en gecontroleerd.

De provincie Noord-Brabant koopt nu de meetgegevens voor een periode van zeven jaar in. Met Koenders Instruments is een afspraak gemaakt over de levering en kwaliteit van de gegevens: minimaal 98 procent van de meetdata is beschikbaar en 95 procent van de meetdata betrouwbaar en nauwkeurig. De provincie spreekt van een win-winsituatie. De markt heeft de ruimte gekregen voor toepassing van nieuwe technieken, terwijl de provincie door duidelijke randvoorwaarden de verantwoordelijkheid voor het meten kon neerleggen bij een gespecialiseerde partij.

Bekijk hier de grondwatermetingen in Brabant

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/