secundair logo knw 1

Stevige koker voor meetapparatuur (foto: provincie Noord-Brabant)

De provincie Noord-Brabant heeft in samenwerking met drinkwaterbedrijf Brabant Water het Grondwatermeetnet in een nieuw jasje gestoken. Hierbij ging het niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in een goede afwerking door robuuste kokers.

Het vernieuwde meetsysteem dat vandaag officieel wordt geopend, biedt inzicht in de actuele grondwaterstanden. Dat maakt het mogelijk om ontwikkelingen en problemen te signaleren. Volgens de provincie is er een toekomstbestendig en goed functionerend meetnet gerealiseerd. Het systeem bestaat uit zo’n 725 filters op ongeveer driehonderd locaties. Deze filters bevinden zich op uiteenlopende diepten: van freatisch (waarbij de grond volledig is verzadigd) tot vijfhonderd meter onder maaiveld.

Het ging niet alleen om een investering in nieuwe meetapparatuur, maar ook in robuuste en vandalismebestendige kokers. Aan deze afwerking schortte het voorheen. Zo waren veel oude kokers kwetsbaar voor vernieling en hing de logger vaak aan de buitenkant van de koker. Er zijn nu onder meer 260 stalen schutkokers met speciale deksels geplaatst. De datalevering en de afwerking van de meetlocaties zijn gezamenlijk door de provincie aanbesteed. De opdracht is uitgevoerd door het bedrijf Koenders Instruments, met ingenieursbureau Miltop als onderaannemer. Brabant Water heeft de werkzaamheden begeleid en gecontroleerd.

De provincie Noord-Brabant koopt nu de meetgegevens voor een periode van zeven jaar in. Met Koenders Instruments is een afspraak gemaakt over de levering en kwaliteit van de gegevens: minimaal 98 procent van de meetdata is beschikbaar en 95 procent van de meetdata betrouwbaar en nauwkeurig. De provincie spreekt van een win-winsituatie. De markt heeft de ruimte gekregen voor toepassing van nieuwe technieken, terwijl de provincie door duidelijke randvoorwaarden de verantwoordelijkheid voor het meten kon neerleggen bij een gespecialiseerde partij.

Bekijk hier de grondwatermetingen in Brabant

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.