0
0
0
s2sdefault

Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen stellen het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde een jaar uit, vanwege vertraging met vergunningen. De zandplaat wordt al jarenlang steeds kleiner.

 

De Roggenplaat fungeert als ‘wegrestaurant’ voor tienduizenden trekvogels en als rustplaats voor een grote populatie zeehonden. Door de komst van de Oosterscheldekering is de stroming minder sterk en vindt er geen natuurlijke opbouw van zandplaten meer plaats. Door de zogeheten ‘zandhonger’ wordt de Roggenplaat steeds lager en kleiner.

Voor kustvogels als de rosse grutto en de zilverplevier betekent dat een steeds schaarser gedekte tafel. Zeehonden komen naar de Roggenplaat om hun jongen er te zogen en tot rust te komen tijdens laag tij. Zij hebben door de zandhonger steeds minder plek.

Zonder menselijk ingrijpen zal de Roggenplaat waarschijnlijk binnen dertig jaar zijn functie als ecologisch wegrestaurant hebben verloren. Al enige jaren zijn er daarom plannen voor een flinke zandsuppletie. De samenwerkende partijen achter dat plan zijn Provincie Zeeland, ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat.

De suppletie zou komende winter plaatsvinden. Doordat het vergunningentraject meer tijd in beslag neemt dan gedacht én omdat de winterperiode de meest geschikte is om het werk uit te voeren, is deze week besloten het project een jaar uit te stellen. Het uitstel biedt volgens Rijkswaterstaat meer ruimte voor aanvullende nulmetingen, die belangrijk zijn voor de monitoring van de zandsuppletie. De monitoring is onder meer van belang voor de mosselvisserijsector, die nadelige gevolgen van de zandsuppletie vreest.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.