0
0
0
s2smodern

De Amsterdam International Water Week is van start gegaan met oproepen tot actie, commitment en samenwerking. "De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende.

De minister-president onderstreepte de noodzaak om tot daden te komen met verwijzing naar het regeerakkoord, waarin het kersverse kabinet Rutte III inzet op het realiseren van de Parijse klimaatakkoorden. En meer. Nederland wil een leidende rol in Europa op het gebied van klimaat, hield Rutte de paar honderd mondiale waterprofessionals voor die zich in de congreszaal van de RAI hadden verzameld.

Ook conformeert het nieuwe kabinet zich aan het beleid Nederland waterrobuust te maken. Rutte: "We blijven commitment houden met het Deltaprogramma. In Rotterdam en Groningen wordt het klimaatinstituut van de VN gevestigd." 

Voor klimaatadaptatievraagstukken kan Nederland als lab worden gebruikt, zei Rutte. "We voelen een verantwoordelijkheid om kennis te delen." Waarna hij initiatieven noemde in Bangla Desh, Vietnam en Zuid-Afrika, waar Nederland bijdraagt aan projecten om het watermanagement naar een hoger plan te tillen.

Uit Brussel was director general department of Environment of the European Commissie, Daniel Calleja Crespo, naar Amsterdam afgereisd om bij de aftrap van de AIWW te onderstrepen dat het tijd is om woorden om te zetten in actie. Hij somde daarbij een aantal uitgangspunten op die centraal staan in het beleid van de EU: implementatie van plannen (niet bij praten alleen), 'science based' politieke besluiten, inzetten op cirulaire economie, promoten van innovatie, capaciteit versterken om te investeren en internationale samenwerking.

Laura Tuck, vice-president van de Wereldbank, noemde de noodzaak van politiek commitment, financieringskracht van instituten en ondersteunen en op de markt brengen van innovaties als belangrijke sleutels tot aanpak van wereldwijde waterproblemen. En dat die noodzaak er is, werd onlangs weer duidelijk gemaakt in een rapport van de Wereldbank, zo zei Tuck. Daaruit blijkt dat ook droogte in steden voor grote problemen zorgt. "Het is minder zichtbaar dan grote overstromingen, maar een even grote ramp."

Lees hier over het rapport van de Wereldbank:
Wereldbank: effecten van droogte schokkend groot

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.