secundair logo knw 1

De Amsterdam International Water Week is van start gegaan met oproepen tot actie, commitment en samenwerking. "De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende.

De minister-president onderstreepte de noodzaak om tot daden te komen met verwijzing naar het regeerakkoord, waarin het kersverse kabinet Rutte III inzet op het realiseren van de Parijse klimaatakkoorden. En meer. Nederland wil een leidende rol in Europa op het gebied van klimaat, hield Rutte de paar honderd mondiale waterprofessionals voor die zich in de congreszaal van de RAI hadden verzameld.

Ook conformeert het nieuwe kabinet zich aan het beleid Nederland waterrobuust te maken. Rutte: "We blijven commitment houden met het Deltaprogramma. In Rotterdam en Groningen wordt het klimaatinstituut van de VN gevestigd." 

Voor klimaatadaptatievraagstukken kan Nederland als lab worden gebruikt, zei Rutte. "We voelen een verantwoordelijkheid om kennis te delen." Waarna hij initiatieven noemde in Bangla Desh, Vietnam en Zuid-Afrika, waar Nederland bijdraagt aan projecten om het watermanagement naar een hoger plan te tillen.

Uit Brussel was director general department of Environment of the European Commissie, Daniel Calleja Crespo, naar Amsterdam afgereisd om bij de aftrap van de AIWW te onderstrepen dat het tijd is om woorden om te zetten in actie. Hij somde daarbij een aantal uitgangspunten op die centraal staan in het beleid van de EU: implementatie van plannen (niet bij praten alleen), 'science based' politieke besluiten, inzetten op cirulaire economie, promoten van innovatie, capaciteit versterken om te investeren en internationale samenwerking.

Laura Tuck, vice-president van de Wereldbank, noemde de noodzaak van politiek commitment, financieringskracht van instituten en ondersteunen en op de markt brengen van innovaties als belangrijke sleutels tot aanpak van wereldwijde waterproblemen. En dat die noodzaak er is, werd onlangs weer duidelijk gemaakt in een rapport van de Wereldbank, zo zei Tuck. Daaruit blijkt dat ook droogte in steden voor grote problemen zorgt. "Het is minder zichtbaar dan grote overstromingen, maar een even grote ramp."

Lees hier over het rapport van de Wereldbank:
Wereldbank: effecten van droogte schokkend groot

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.