secundair logo knw 1

De Amsterdam International Water Week is van start gegaan met oproepen tot actie, commitment en samenwerking. "De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende.

De minister-president onderstreepte de noodzaak om tot daden te komen met verwijzing naar het regeerakkoord, waarin het kersverse kabinet Rutte III inzet op het realiseren van de Parijse klimaatakkoorden. En meer. Nederland wil een leidende rol in Europa op het gebied van klimaat, hield Rutte de paar honderd mondiale waterprofessionals voor die zich in de congreszaal van de RAI hadden verzameld.

Ook conformeert het nieuwe kabinet zich aan het beleid Nederland waterrobuust te maken. Rutte: "We blijven commitment houden met het Deltaprogramma. In Rotterdam en Groningen wordt het klimaatinstituut van de VN gevestigd." 

Voor klimaatadaptatievraagstukken kan Nederland als lab worden gebruikt, zei Rutte. "We voelen een verantwoordelijkheid om kennis te delen." Waarna hij initiatieven noemde in Bangla Desh, Vietnam en Zuid-Afrika, waar Nederland bijdraagt aan projecten om het watermanagement naar een hoger plan te tillen.

Uit Brussel was director general department of Environment of the European Commissie, Daniel Calleja Crespo, naar Amsterdam afgereisd om bij de aftrap van de AIWW te onderstrepen dat het tijd is om woorden om te zetten in actie. Hij somde daarbij een aantal uitgangspunten op die centraal staan in het beleid van de EU: implementatie van plannen (niet bij praten alleen), 'science based' politieke besluiten, inzetten op cirulaire economie, promoten van innovatie, capaciteit versterken om te investeren en internationale samenwerking.

Laura Tuck, vice-president van de Wereldbank, noemde de noodzaak van politiek commitment, financieringskracht van instituten en ondersteunen en op de markt brengen van innovaties als belangrijke sleutels tot aanpak van wereldwijde waterproblemen. En dat die noodzaak er is, werd onlangs weer duidelijk gemaakt in een rapport van de Wereldbank, zo zei Tuck. Daaruit blijkt dat ook droogte in steden voor grote problemen zorgt. "Het is minder zichtbaar dan grote overstromingen, maar een even grote ramp."

Lees hier over het rapport van de Wereldbank:
Wereldbank: effecten van droogte schokkend groot

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John