Als de Aa en de Dommel overstromen, zijn de gevolgen voor de inwoners van ’s-Hertogenbosch groot. De beide waterschappen in de regio zijn daarom naarstig op zoek naar meer tijdelijke ruimte voor een hoeveelheid water van 300 miljoen badkuipen. Via een online raadpleging mogen de inwoners nu meedenken.
De gevolgen van klimaatverandering, zoals langdurige droogte of juist natte periode, piekbuien en hoogwater, zijn overal in Brabant merkbaar. Maar volgens de waterschappen Aa en Maas en De Dommel is vooral de regio ’s-Hertogenbosch kwetsbaar.
Het gebied ligt laag en de Maas, de Aa en de Dommel komen hier samen. Als het water in de Maas hoog staat en er zijn extreme buien, zoals die in de zomer van 2021 in Limburg, kunnen de Aa en de Dommel heel snel overstromen.
Samen met de andere overheden zijn de waterschappen in Oost-Brabant daarom op zoek naar mogelijkheden om 36 miljoen kubieke meter extra water, ofwel 300 miljoen badkuipen, kwijt te kunnen. Want de waterbergingen die sinds de vorige overstroming in 1995 zijn aangelegd, zijn door de klimaatverandering niet meer voldoende voor de toekomst, verklaart een woordvoerder van Aa en Maas.
Elf oplossingen
In het project Hoogwateraanpak Brabant Oost (HoWaBo) zijn inmiddels elf kansrijke oplossingen boven komen drijven, die nu verder uitgewerkt worden. Het gaat bijvoorbeeld om het aanleggen of verbeteren van waterbergingen, het vergroten van het Drongelens Kanaal of de aanleg van een gemaal bij spuisluis Crèvecoeur in 's-Hertogenbosch.
Maar niet alles is mogelijk, en dus er moeten keuzes gemaakt worden. Van de inwoners willen de waterschappen daarom horen wat zij belangrijk vinden.
Kiezen ze voor dure technische oplossingen die snel uitgevoerd kunnen worden, of liever voor goedkopere natuurlijke oplossingen die pas op de langere termijn effect hebben? En moet er rekening gehouden worden met woningbouw, of mogen geschikte plekken ook gebruikt worden voor wateropvang?
Ingewikkeld vraagstuk
In de online raadpleging, die tot 10 maart open staat, worden de gevolgen van elke keuze op de kosten, ruimte en de waterveiligheid direct zichtbaar. Zo willen de waterschappen ook laten zien dat het een ingewikkeld vraagstuk is en dat er beperkingen zijn in ruimte en budget. Uiteindelijk zijn zij het die, samen met de andere overheden, de afweging maken.
Daarnaast voeren de HoWaBo-partners ook een milieueffectrapportage uit: een planMER. Daarmee wordt het effect van de elf mogelijke oplossingen op de omgeving in kaart gebracht. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor dit onderzoek ligt nu ter inzage.
Afgelopen donderdag ondertekenden de HoWaBo-partners een samenwerkingsovereenkomst met als doel 'een gedragen programma' in 2026. Het gaat om de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel en Heusden, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat.