De Russische inval in Oekraïne leidt ook tot reacties in de watersector. Adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft alle lopende projecten in Rusland en Wit-Rusland opgeschort. Kennisinstellingen geven aan geen onderzoekcontacten te hebben in genoemde landen, maar zeggen wel solidair (Wetsus) te zijn met de oproep om alle samenwerkingsverbanden met Russische en Belarussische instellingen te bevriezen. En 12 waterschappen zitten in hun maag met een leveringscontract met Gazprom.

De Nederlandse universiteiten, hogescholen, de KNAW, NWO en de umc’s hebben alle samenwerkingsverbanden met Russische en Belarussische instellingen bevroren. Er worden geen data, kennis of financiële middelen meer uitgewisseld. In een gezamenlijke verklaring kondigden de instellingen de boycot aan, in reactie op een oproep van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

De kennisinstellingen Deltares, KWR en Wetsus hebben geen onderzoeksprogramma’s of samenwerkingsverbanden in Rusland of Belarus, laten ze desgevraagd weten. “Uiteraard zijn we wel solidair met dit initiatief”, stelt Wetsus.

Waterschappen
In Nederland betrekken 12 waterschappen en zo'n 200 gemeenten gas van het Russische gasbedrijf Gazprom. Tot opzegging van die contracten is het nog niet gekomen. Europese aanbestedingsregels zitten in de weg, blijkt uit een toelichting van de Vereniging van Nederlands Gemeenten. De waterschappen zijn evenals gemeenten en provincies middels Europese aanbestedingen een energiecontract aangegaan met Gazprom Energy NL.

Dat is een in Nederland geregistreerd bedrijf dat niet onder de economische sancties tegen Rusland valt. “Het bedrijf is daarom onder de huidige wetgeving niet uit te sluiten bij een eventuele nieuwe verplichte aanbestedingsprocedure”, schrijft VNG, die het kabinet oproept om in Europees verband de aanbestedingsspelregels aan te passen.

Symbolische waarde
Een en ander neemt niet weg dat waterschappen met de afname van Gazpromgas in hun maag zitten. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is er een van. “Met de kennis van nu, zou een eigenstandige contractopzegging door het hoogheemraadschap slechts symbolische waarde hebben”, schrijft het hoogheemraadschap op zijn website. ”Gezamenlijk optrekken met alle Nederlandse overheden en het Rijk heeft meer impact.”

Toch gaat HHNK in op de mogelijkheden om het gascontract op te zeggen. Het is duidelijk dat die afweging het hoogheemraadschap voor dilemma’s plaatst. Om te beginnen: HHNK kan geen dag zonder gas. Het grootste deel van het Gazpromgas wordt gebruikt om slib te drogen. “Een paar dagen stilstand van deze installatie heeft enorme gevolgen”, schrijft het hoogheemraadschap.

Opzeggen van het huidige contract met Gazprom, dat tot eind van dit jaar loopt, betekent contractbreuk, aldus HHNK. “Daaraan zijn boetes verbonden, waardoor middelen naar Gazprom zouden kunnen gaan.” Daarnaast is het onzeker of een ander tijdelijke leverancier niet ook (deels) zijn gas betrekt vanuit Rusland, stelt het hoogheemraadschap dat een aanbestedingsprocedure voor gaslevering ná 2022 heeft lopen.

“Een ander punt ter overweging: indien Russisch gas niet langer aan ons verkocht wordt, kan Gazprom dit gas in de huidige markt voor een veel hogere prijs aan anderen verkopen. Zodat er langs die weg meer inkomsten worden gegenereerd.”

Adviesbureaus
Ingenieurs- en adviesbureaus hebben contacten en projecten in tal van landen. Schorten zij contacten in Rusland en Belarus op? Ingenieursbureau Tauw reageert vooralsnog niet inhoudelijk op vragen over contacten in genoemde landen en het eventueel opzeggen ervan.

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV verwijst desgevraagd naar het statement dat het bedrijf heeft uitgegeven. Daarin staat onder meer dat het bedrijf de invasie van Rusland veroordeelt en dat het ‘diep geschokt’ is door de tragedie die zich in Oekraïne voltrekt. Aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is een donatie van 50.000 euro toegezegd, aldus de verklaring. “Na de invasie hebben we alle lopende projecten in Rusland en Wit-Rusland opgeschort. Aan alle projecten werd gewerkt vanuit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zolang de oorlog voortduurt, zullen wij geen nieuwe zakelijke kansen in Rusland of Wit-Rusland nastreven.”

Waterbouw
Ook in de wereld van de waterbouwbedrijven leidt de oorlog in Oekraïne ook tot dilemma’s. Zo wil, schrijft dagblad NRC, maritiem bouwbedrijf Van Oord, dat met een kantoor in Sint-Petersburg zit, niets kwijt over de huidige activiteiten in Rusland. “Naar eigen zeggen ‘uit veiligheidsoverwegingen’”.

Netwerkorganisatie Water Alliance heeft nog geen signalen gehad van watertechnologiebedrijven die eventuele contacten in Rusland of Belarus hebben en door de oorlog in problemen zijn gekomen. De netwerkorganisatie heeft zelf geen samenwerkingsverbanden in de conflictregio, laat managing director Hein Molenkamp weten.


UPDATE 14 MAART

Adviesbureau Tauw laat weten dat het geschokt is door 'de immense daad van Russisch geweld' op Oekraïense bodem. "Geweld veroorzaakt onnodige schade aan zoveel levens."
In lijn met het EU-beleid is TAUW 'zeer terughoudend in het werken voor elk bedrijf dat gelieerd is aan Russische bedrijven, zowel gouvernementele als niet-gouvernementele'. "Wij zijn bezig met het inventariseren van onze relaties met Russische opdrachtgevers. Na afronding van deze inventarisatie zullen wij de projectleiders die al dan niet bewust voor aan Rusland gerelateerde opdrachtgevers werken informeren en bespreken of wij het project al dan niet beëindigen. Nieuwe aan Rusland gerelateerde projecten worden in geen geval geaccepteerd."
Als 'kleine blijk van steun' doet TAUW Group een donatie aan het Internationale Comité van het Rode Kruis.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!