secundair logo knw 1

Net zoals dat in Nederland het geval is, bevat het oppervlakte- en grondwater in Vlaanderen nog altijd te veel nitraat en fosfaat. De afname van de nutriënten is gestagneerd. Er zijn extra en gerichte maatregelen nodig om een duidelijke verbetering te realiseren.

Dat stelt bestuurder Toon Denys van de Vlaamse Landmaatschappij in het Mestrapport dat de maatschappij jaarlijks uitbrengt over het mestbeleid en de milieukwaliteit.

Het evaluatierapport richt zich deze keer op de resultaten van het 5e mestactieprogramma (MAP5) in Vlaanderen. Dat programma loopt tot 2018. Uit het rapport blijkt dat er in de afgelopen vier jaren, de looptijd van het actieprogramma, een status quo is opgetreden, met als gevolg dat er onvoldoende sprake is van verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater.

Niet toereikend
Middels het in 5e mestactieprogramma vormgegeven mestbeleid wordt de diffuse verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door de land- en tuinbouw aangepakt, conform de Europese Nitraatrichtlijn. De doelstellingen van MAP5 worden bij lange na niet gehaald, ook al zijn er regionaal wel grote verschillen.

In 21 procent van de MAP meetpunten in het oppervlaktewater is een overschrijding van de drempelwaarde van 50 mg nitraat per liter gemeten. Dat percentage zou volgens de doelstelling van MAP5 in 2018 maximaal vijf mogen zijn.

De fosfaatnorm werd in het winterjaar 2016-2017 in 67 procent van de metingen overschreden. Dat lijkt iets beter dan de drie voorgaande jaren, stelt het Mestrapport, maar daar wordt wel de kanttekening bij geplaatst dat het verschil tussen praktijksituatie en doelstelling nog groter is dan voor nitraat. De in het verleden opgebouwde fosfaatvoorraad in de bodem en het riviersediment zal nog jaren van invloed zijn op de normoverschrijdingen.

Grondwater
De grondwaterkwaliteit vertoont grote regionale verschillen. Tijdens de evaluatieperiode 2013-2016 werd een daling van gemiddelde nitraatconcentratie in de bovenste filter vastgesteld bij 14 van de 38 hydrogeologisch homogene zones, aldus het rapport. Positief is de verdere verbetering in sommige grote zones, staat in het Mestrapport. “Voor 4 zones blijft de situatie min of meer stabiel. In 10 van de 38 zones treedt volgens de trend een lichte stijging op.”

Met de vaststelling dat de concentraties nutriënten in opper- en grondwater nog te hoog zijn, worden in Vlaanderen dezelfde conclusies getrokken als in Nederland. Hier stelde de Commissie voor de milieueffectrapportage vorige week in een rapport vast dat de maatregelen in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn onvoldoende zijn om de gestelde milieudoelen van de Nitraatrichtlijn, Grondwaterrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water op tijd te halen.

De commissie trok de conclusie dat er grote stappen moeten worden gezet in het Nederlandse mestbeleid om de doelen te halen. De aanbeveling van de Vlaamse Landmaatschappij dat er in Vlaanderen extra en gericht maatregelen nodig zijn om verbetering te bereiken is een soortgelijke boodschap.

 

Meer informatie over mestbeleid

Lees het mestrapport van de Vlaamse Landmaatschappij over het 5e Mestactieprogramma in Vlaanderen. 
Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw voorziet een strenger mestbeleid.
De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage in Nederland vindt het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn ontoereikend.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John