secundair logo knw 1

De Velika Morava rivier

Deltares heeft een real-time hoogwatervoorspelsysteem geleverd aan Servië voor het stroomgebied van de Velika Morava rivier. Het early warning system is gebaseerd op de applicatie Delft-FEWS, nog in de vorig eeuw ontwikkeld maar inmiddels overal ter wereld toegepast als basis van operationele beslissingsondersteunende systemen. “We zijn absoluut marktleider geworden”, stelt Klaas-Jan van Heeringen van Deltares.

Het stroomgebied van de Velika Morava, de grootste rivier in Servië, heeft elk voorjaar te maken met overstromingen. Vorig jaar waren deze buitensporig, maar niet zo erg als in mei 2014 toen de Balkan te maken kreeg met extreme regenval, met ongekende overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. Tientallen mensen kwamen om, honderdduizenden moesten hun huis verlaten, de schade was groot en werd uiteindelijk geschat op 1,55 miljard euro.

De ramp was aanleiding om een early warning systeem te ontwikkelen voor Servië, met de Wereldbank als financier. In 2018 werd een Flood Forecasting and Early Warning systeem voor het stroomgebied van de Sava ingevoerd. Dit jaar volgde het waarschuwingssysteem voor de Morava-regio, die zich in de voorbereidingen op overstromingen nog altijd moest verlaten op een oud simulatiemodel uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Bredere toepassing
Klaas Jan van Heeringen 180 vk Klaas-Jan van HeeringenDeltares heeft het nieuwe systeem voor het stroomgebied van Morava gebouwd en baseerde zich daarbij op Delft-FEWS, de applicatie die nog is ontwikkeld door de voorganger van Deltares, het Waterloopkundig Laboratorium, eind vorige eeuw. “FEWS stond ooit voor Flood Early Warning System, maar ondertussen gebruiken we dat al lang niet meer, juist ook vanwege de veel bredere toepassing dan alleen floods. Vandaar nu dus Delft-FEWS”, laat Van Heeringen weten.

Delft-FEWS is inmiddels de basis voor het bouwen van veel operationele beslissingsondersteunende systemen in de wereld, aldus de specialist operational water management. In Nederland gebruiken vrijwel alle waterschappen het systeem om bijvoorbeeld automatisch hun gemalen aan te sturen.

Marktleider
“We zijn in dit wereldje absolute marktleider geworden”, aldus Van Heeringen. Het gebruik van het systeem nam vooral een vlucht toen Deltares in 2003 besloot het gebruik van eigen hydrologische en hydraulische modelsoftware los te laten. “Veel waterbeheerders hebben al modellen op de plank liggen. Door een vaste interface (API) tussen model en FEWS af te spreken, kan in feite elk model worden gekoppeld met FEWS. En dat heeft ons groot gemaakt, waarbij ook gezegd moet worden dat het businessmodel de waterbeheerders aanspreekt: geen licentiekosten, alleen kosten voor het implementeren bij de klant.”

In Servië zijn twee geavanceerde hydrologische modellen ontwikkeld, die de regen, sneeuw, temperatuur en verdamping in het stroomgebied vertalen naar rivierafvoer, schrijft Deltares. De twee modellen zijn het HEC-HMS-model van de US Army Corps of Engineers en het WFLOW-model van Deltares zelf.

Twee modellen
Van Heeringen legt uit: “Dit zijn twee totaal verschillende soorten modellen. Het HMS-model is relatief grof en kan dus ook snel rekenen (minder dan een minuut). Het geeft alleen resultaten voor een beperkt aantal meetpunten. Het WFLOW-model is veel gedetailleerder, geeft veel meer informatie, geeft in potentie ook betere resultaten, maar heeft een langere rekentijd van orde half uur.” Door het gebruik van twee modellen ontstaat er een waarschuwingssysteem dat snel aftast, maar ook detailinzicht geeft, schetst Van Heeringen.

In het stroomgebied van Velika Morova is het nu mogelijk veel nauwkeuriger overstromingen te voorspellen dan op basis van het oude simulatiemodel. Van Heeringen: “Daarmee kan worden voorkomen dat te vaak foute alarmen worden gegeven en dat voor daadwerkelijke overstromingen tijdig wordt gewaarschuwd.”

Dat vinden ze in Servië ook: het vorige maand opgeleverde systeem is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw Bosbouw en Waterbeheer en door de Wereldbank.

 

MEER IMFORMATIE
Artikel Deltares: Implementatie hoogwatervoorspelsysteem Velika Morava rivier (Servië)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.