In deze door de coronacrisis bijzondere tijd bieden wij ook H2O nummer 4 nu integraal aan via ISSUU en onder dit artikel, ook als u nog geen abonnement heeft. Eerder deden we dat met H2O no 2/3, de vakbeursspecial.
In het nummer aandacht voor de coronacrisis, de vondst van het virus in rioolwater door KRW Water Research Institute en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het perspectief op rioolwaterscreening als tool om de virusverspreiding te monitoren.
Verder naast de vaste rubrieken interviews met dijkgraaf Hetty Klavers (‘Ik moet er niet aan dénken dat de zeespiegel 6 meter stijgt’) en de nieuwe ambassadeur Lambert Grijns in Indonesië (‘’Overstromingen hebben hier niet alleen te maken met bodemdaling, ze hebben ook een relatie met waterkwaliteit’), een artikel over de enorme belangstelling voor de onlangs gelanceerde groenblauwe visie van Wageningen University en een reportage over de drinkwaterboten van Evides in de Rotterdamse haven.
In de rubriek H2O Premium op deze website zijn artikelen uit H2O magazine altijd direct online leesbaar voor abonnees en KNW-leden.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.