0
0
0
s2smodern

Elf nevengeulen aangelegd en zeventien oevers geoptimaliseerd. Dat is in zeven jaar tijd de oogst van het project KRW-IJssel.

De maatregelen zijn genomen langs de IJssel tussen Dieren en Kampen. Het project in verband met de Kaderrichtlijn Water is in 2010 gestart en wordt officieel aan het eind van dit jaar afgerond. Het echte werk is echter verricht; na de voltooiing van een nevengeul bij Brummen in augustus zijn alleen enkele kleine werkzaamheden overgebleven. Waterschap Vallei en Veluwe heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de maatregelen uitgevoerd.

Projectmanager Zeeger van de Koppel van Waterschap Vallei en Veluwe beschouwt deze rolverdeling tussen beide partijen als een win-winsituatie. “Wij hebben de werkzaamheden op ons genomen, omdat we het gebied goed kennen en dicht bij de bewoners staan. Tegelijkertijd hebben we geprofiteerd van de grote ervaring van Rijkswaterstaat met projecten van een dergelijke omvang.” Volgens Van de Koppel zijn de grootte en complexiteit van het KRW-project te vergelijken met die van een project in het kader van Ruimte voor de Rivier. “Er waren twee provincies, twaalf gemeenten, vier waterbeheerders en erg veel organisaties en belangengroeperingen bij betrokken.”

De ingrepen beslaan bij elkaar opgeteld vijfentwintig kilometer. Langs tien kilometer oever is het grootste deel van de stenen weggehaald. “Dat heeft gezorgd voor een zandige overgang bij een normale waterstand”, zegt Van de Koppel. “In totaal zijn zeventien oevers geoptimaliseerd. Ook hebben we elf nevengeulen aangelegd. Sommige geulen zijn aan twee kanten met de rivier verbonden, andere aan één kant.”

Het doel is dat de ecologische waterkwaliteit in de IJssel verbetert. Volgens Van de Koppel is het gelukt om de leefomgeving voor dieren, planten en organismen aantrekkelijker en gevarieerder te maken. Hij geeft als voorbeeld de visstand in drie nevengeulen in de buurt van Zwolle. “Deze geulen waren in 2015 gereed. Al na een jaar zagen we gewenste vissoorten als de barbeel en de winde.”

Maar het gaat om meer, zegt Van de Koppel. “Het achterliggende doel van het project is dat ook in de toekomst schoon drinkwater gegarandeerd is. Door de ecologische ontwikkeling langs de IJssel neemt het zelfreinigend vermogen van het water toe. Hierdoor ontstond bij inwoners begrip voor de maatregelen.”

Na de overdracht is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de geulen en oevers. Van de Koppel kijkt nu al tevreden terug. “Het is een gaaf project geweest waarin veel verbeteringen zijn bereikt.”

Meer informatie: projectwebsite KRW-IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.