secundair logo knw 1

Nieuwe nevengeul bij Welsum (foto: Waterschap Vallei en Veluwe)

Elf nevengeulen aangelegd en zeventien oevers geoptimaliseerd. Dat is in zeven jaar tijd de oogst van het project KRW-IJssel.

De maatregelen zijn genomen langs de IJssel tussen Dieren en Kampen. Het project in verband met de Kaderrichtlijn Water is in 2010 gestart en wordt officieel aan het eind van dit jaar afgerond. Het echte werk is echter verricht; na de voltooiing van een nevengeul bij Brummen in augustus zijn alleen enkele kleine werkzaamheden overgebleven. Waterschap Vallei en Veluwe heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de maatregelen uitgevoerd.

Projectmanager Zeeger van de Koppel van Waterschap Vallei en Veluwe beschouwt deze rolverdeling tussen beide partijen als een win-winsituatie. “Wij hebben de werkzaamheden op ons genomen, omdat we het gebied goed kennen en dicht bij de bewoners staan. Tegelijkertijd hebben we geprofiteerd van de grote ervaring van Rijkswaterstaat met projecten van een dergelijke omvang.” Volgens Van de Koppel zijn de grootte en complexiteit van het KRW-project te vergelijken met die van een project in het kader van Ruimte voor de Rivier. “Er waren twee provincies, twaalf gemeenten, vier waterbeheerders en erg veel organisaties en belangengroeperingen bij betrokken.”

De ingrepen beslaan bij elkaar opgeteld vijfentwintig kilometer. Langs tien kilometer oever is het grootste deel van de stenen weggehaald. “Dat heeft gezorgd voor een zandige overgang bij een normale waterstand”, zegt Van de Koppel. “In totaal zijn zeventien oevers geoptimaliseerd. Ook hebben we elf nevengeulen aangelegd. Sommige geulen zijn aan twee kanten met de rivier verbonden, andere aan één kant.”

Het doel is dat de ecologische waterkwaliteit in de IJssel verbetert. Volgens Van de Koppel is het gelukt om de leefomgeving voor dieren, planten en organismen aantrekkelijker en gevarieerder te maken. Hij geeft als voorbeeld de visstand in drie nevengeulen in de buurt van Zwolle. “Deze geulen waren in 2015 gereed. Al na een jaar zagen we gewenste vissoorten als de barbeel en de winde.”

Maar het gaat om meer, zegt Van de Koppel. “Het achterliggende doel van het project is dat ook in de toekomst schoon drinkwater gegarandeerd is. Door de ecologische ontwikkeling langs de IJssel neemt het zelfreinigend vermogen van het water toe. Hierdoor ontstond bij inwoners begrip voor de maatregelen.”

Na de overdracht is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de geulen en oevers. Van de Koppel kijkt nu al tevreden terug. “Het is een gaaf project geweest waarin veel verbeteringen zijn bereikt.”

Meer informatie: projectwebsite KRW-IJssel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/