secundair logo knw 1

Nieuwe nevengeul bij Welsum (foto: Waterschap Vallei en Veluwe)

Elf nevengeulen aangelegd en zeventien oevers geoptimaliseerd. Dat is in zeven jaar tijd de oogst van het project KRW-IJssel.

De maatregelen zijn genomen langs de IJssel tussen Dieren en Kampen. Het project in verband met de Kaderrichtlijn Water is in 2010 gestart en wordt officieel aan het eind van dit jaar afgerond. Het echte werk is echter verricht; na de voltooiing van een nevengeul bij Brummen in augustus zijn alleen enkele kleine werkzaamheden overgebleven. Waterschap Vallei en Veluwe heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de maatregelen uitgevoerd.

Projectmanager Zeeger van de Koppel van Waterschap Vallei en Veluwe beschouwt deze rolverdeling tussen beide partijen als een win-winsituatie. “Wij hebben de werkzaamheden op ons genomen, omdat we het gebied goed kennen en dicht bij de bewoners staan. Tegelijkertijd hebben we geprofiteerd van de grote ervaring van Rijkswaterstaat met projecten van een dergelijke omvang.” Volgens Van de Koppel zijn de grootte en complexiteit van het KRW-project te vergelijken met die van een project in het kader van Ruimte voor de Rivier. “Er waren twee provincies, twaalf gemeenten, vier waterbeheerders en erg veel organisaties en belangengroeperingen bij betrokken.”

De ingrepen beslaan bij elkaar opgeteld vijfentwintig kilometer. Langs tien kilometer oever is het grootste deel van de stenen weggehaald. “Dat heeft gezorgd voor een zandige overgang bij een normale waterstand”, zegt Van de Koppel. “In totaal zijn zeventien oevers geoptimaliseerd. Ook hebben we elf nevengeulen aangelegd. Sommige geulen zijn aan twee kanten met de rivier verbonden, andere aan één kant.”

Het doel is dat de ecologische waterkwaliteit in de IJssel verbetert. Volgens Van de Koppel is het gelukt om de leefomgeving voor dieren, planten en organismen aantrekkelijker en gevarieerder te maken. Hij geeft als voorbeeld de visstand in drie nevengeulen in de buurt van Zwolle. “Deze geulen waren in 2015 gereed. Al na een jaar zagen we gewenste vissoorten als de barbeel en de winde.”

Maar het gaat om meer, zegt Van de Koppel. “Het achterliggende doel van het project is dat ook in de toekomst schoon drinkwater gegarandeerd is. Door de ecologische ontwikkeling langs de IJssel neemt het zelfreinigend vermogen van het water toe. Hierdoor ontstond bij inwoners begrip voor de maatregelen.”

Na de overdracht is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de geulen en oevers. Van de Koppel kijkt nu al tevreden terug. “Het is een gaaf project geweest waarin veel verbeteringen zijn bereikt.”

Meer informatie: projectwebsite KRW-IJssel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.