secundair logo knw 1

Foto De Dommel

Het stadsbestuur van Eindhoven wil in een samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en waterschap De Dommel de stad wapenen tegen hittestress en wateroverlast. “Onze stad móet duurzamer en klimaatbestendiger worden; anders sterven er straks mensen omdat het leven er ondraaglijk wordt,” zegt wethouder Mary-Ann Schreurs. De drie partijen richten OntwerpLab op, waarin ze samen praktische oplossingen willen gaan uitwerken om de stad klimaatbestendig te maken.

Deze week tekenden de gemeente, de universiteit en het waterschap een samenwerkingsovereenkomst voor het OntwerpLab. De deal geldt voor drie jaar. Met de samenwerking willen de drie partijen het potentieel aan innovatie op de universiteit te benutten ten bate van een klimaatbestendige stad. “Het is zonde om al die prachtige ideeën van studenten alleen te gebruiken voor gedachtenexperimenten, terwijl de praktijk schreeuwt om duurzame vernieuwing,” stelt decaan Elphi Nelissen van de Faculteit Bouwkunde van de TU/e.

Klimaatrobuustheidstoets
Hittestress en wateroverlast worden een groot probleem in de steden, aldus wethouder Schreurs. In sommige steden is het zomers wel 8°C warmer dan daarbuiten, zegt ze. “Daarom hanteren wij inmiddels een klimaatrobuustheidstoets voor Eindhovense projecten.”

Elk gemeentelijk plan voor de openbare ruimte krijgt voortaan een klimaattoets die is ontwikkeld in samenwerking met andere Brabantse gemeenten, de waterschappen De Dommel en Aa en Maas en de provincie. Vanaf 2019 wil Eindhoven ook particuliere plannen toetsen aan klimaatstandaarden. De toets wordt geëffectueerd via het bestemmingsplan of door afspraken te maken bij de verkoop van grond, zo is de bedoeling. In 2050 moet de stad 'klimaatrobuust' zijn.

Nieuw werkterrein
Het idee voor een OntwerpLab ontstond eind 2016, toen watergraaf Peter Glas van De Dommel contact zocht met het college van bestuur van de TU/e. “Vroeger hield ons werkgebied op bij het bord ‘bebouwde kom’, maar door de problemen die in de stad ontstaan door hitte en waterafvoer, moeten we ook daar in actie komen”, stelt Glas. “Omdat dit voor ons een vrij nieuw werkterrein is, zocht ik toenadering tot de TU/e.”

Glas vond een luisterend oor op de universiteit. Pieter van Wesemael van de leerstoel Urbanism & Urban Architecture: “Een samenwerking met de ‘echte wereld’ is zeer interessant voor ons integrale curriculum. Hier worden we allemaal wijzer van.”

Studenten
In september 2017 startte de universiteit het Urbanism Master Project Climate resilient Urban Water. Tien studenten van zeven verschillende nationaliteiten kregen de opdracht om een woonbuurt te ontwerpen waarin de nieuwste kennis over klimaatrobuuste maatregelen werd meegenomen. Ze gingen aan de slag en met bijdragen van deskundigen van gemeente en waterschap ontwikkelden ze plannen met regentuinen, waterbergingen, wadi’s en ‘groene vingers’. De masterstudenten presenteerden hun ontwerpen voordat de overeenkomst voor het OntwerpLab werd getekend.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.