0
0
0
s2smodern

De Dutch Design Week, van 19 tot 27 oktober in Eindhoven, kent een speciale waterafdeling. De zogeheten ‘Embassy of Water’ belicht maatschappelijke kwesties rond waterkwaliteit en watercirculariteit. Binnen deze ambassade werken acht ontwerpers samen met zes organisaties uit de waterwereld.

Tijdens verschillende voorgaande edities van de Dutch Design Week werden al watergerelateerde ontwerpen gepresenteerd. Vorig jaar werden deze ontwerpen voor het eerst gebundeld in een eigen embassy. Het initiatief hiervoor nam ontwerper en curator Anouk van der Poll. “Vorig jaar hebben we de waterontwerpen op de Design Week bij elkaar gebracht. Dit jaar wilden we een stap verder gaan. We hebben acht ontwerpers gekoppeld aan zes organisaties met een wateruitdaging”.

Ontwerpen met urgentie
Tot de betrokken organisaties behoren Waterschap De Dommel, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, waterbedrijf Brabant Water, bouwfonds BPD en projectorganisaties Schone Maas. Van der Poll: “Deze partners zoeken naar manieren om duurzamer om te gaan met water. Denk aan medicijnresten, waterbewustzijn en watergebruik. De ontwerpers zijn zes weken lang aan de slag gegaan met een probleem van de organisaties. Dat geeft de ontwerpen nog meer urgentie”.

Design Thinking
De embassy presenteert onder andere een bouwpakket voor mensen die hun regenpijp af willen koppelen, een slimme regenton, producten van actieve kool om mens en water te reinigen en een drinkwaterpaspoort zodat gebruikers de herkomst van hun drinkwater kunnen vaststellen. “Normaal gesproken komen ontwerpers pas aan bod als er eigenlijk al een oplossing voor het probleem is bedacht”, stelt Van der Poll. “Bij Design Thinking, waarbij ontwerpers meedenken over het probleem en de oplossing, komen verrassende inzichten tot stand.

Verbinding watersector en ontwerpers
Van der Poll ziet de Dutch Design Week als een vehikel om ontwerpers en organisaties uit de waterwereld met elkaar in verbinding te brengen. “Veel organisaties weten niet wat de toegevoegde waarde van ontwerpers kan zijn en veel ontwerpers weten niet dat ze iets voor de watersector zouden kunnen betekenen. De ‘Embassy of Water’ laat zien wat er mogelijk is.

 

MEER INFORMATIE
De Dutch Design Week
De Embassy of Water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ruud · 9 months ago
    Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.