secundair logo knw 1

Tubey: een van de waterontwerpen van de Dutch Design Week

De Dutch Design Week, van 19 tot 27 oktober in Eindhoven, kent een speciale waterafdeling. De zogeheten ‘Embassy of Water’ belicht maatschappelijke kwesties rond waterkwaliteit en watercirculariteit. Binnen deze ambassade werken acht ontwerpers samen met zes organisaties uit de waterwereld.

Tijdens verschillende voorgaande edities van de Dutch Design Week werden al watergerelateerde ontwerpen gepresenteerd. Vorig jaar werden deze ontwerpen voor het eerst gebundeld in een eigen embassy. Het initiatief hiervoor nam ontwerper en curator Anouk van der Poll. “Vorig jaar hebben we de waterontwerpen op de Design Week bij elkaar gebracht. Dit jaar wilden we een stap verder gaan. We hebben acht ontwerpers gekoppeld aan zes organisaties met een wateruitdaging”.

Ontwerpen met urgentie
Tot de betrokken organisaties behoren Waterschap De Dommel, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, waterbedrijf Brabant Water, bouwfonds BPD en projectorganisaties Schone Maas. Van der Poll: “Deze partners zoeken naar manieren om duurzamer om te gaan met water. Denk aan medicijnresten, waterbewustzijn en watergebruik. De ontwerpers zijn zes weken lang aan de slag gegaan met een probleem van de organisaties. Dat geeft de ontwerpen nog meer urgentie”.

Design Thinking
De embassy presenteert onder andere een bouwpakket voor mensen die hun regenpijp af willen koppelen, een slimme regenton, producten van actieve kool om mens en water te reinigen en een drinkwaterpaspoort zodat gebruikers de herkomst van hun drinkwater kunnen vaststellen. “Normaal gesproken komen ontwerpers pas aan bod als er eigenlijk al een oplossing voor het probleem is bedacht”, stelt Van der Poll. “Bij Design Thinking, waarbij ontwerpers meedenken over het probleem en de oplossing, komen verrassende inzichten tot stand.

Verbinding watersector en ontwerpers
Van der Poll ziet de Dutch Design Week als een vehikel om ontwerpers en organisaties uit de waterwereld met elkaar in verbinding te brengen. “Veel organisaties weten niet wat de toegevoegde waarde van ontwerpers kan zijn en veel ontwerpers weten niet dat ze iets voor de watersector zouden kunnen betekenen. De ‘Embassy of Water’ laat zien wat er mogelijk is.

 

MEER INFORMATIE
De Dutch Design Week
De Embassy of Water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.