0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Dutch Design Week, van 19 tot 27 oktober in Eindhoven, kent een speciale waterafdeling. De zogeheten ‘Embassy of Water’ belicht maatschappelijke kwesties rond waterkwaliteit en watercirculariteit. Binnen deze ambassade werken acht ontwerpers samen met zes organisaties uit de waterwereld.

Tijdens verschillende voorgaande edities van de Dutch Design Week werden al watergerelateerde ontwerpen gepresenteerd. Vorig jaar werden deze ontwerpen voor het eerst gebundeld in een eigen embassy. Het initiatief hiervoor nam ontwerper en curator Anouk van der Poll. “Vorig jaar hebben we de waterontwerpen op de Design Week bij elkaar gebracht. Dit jaar wilden we een stap verder gaan. We hebben acht ontwerpers gekoppeld aan zes organisaties met een wateruitdaging”.

Ontwerpen met urgentie
Tot de betrokken organisaties behoren Waterschap De Dommel, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, waterbedrijf Brabant Water, bouwfonds BPD en projectorganisaties Schone Maas. Van der Poll: “Deze partners zoeken naar manieren om duurzamer om te gaan met water. Denk aan medicijnresten, waterbewustzijn en watergebruik. De ontwerpers zijn zes weken lang aan de slag gegaan met een probleem van de organisaties. Dat geeft de ontwerpen nog meer urgentie”.

Design Thinking
De embassy presenteert onder andere een bouwpakket voor mensen die hun regenpijp af willen koppelen, een slimme regenton, producten van actieve kool om mens en water te reinigen en een drinkwaterpaspoort zodat gebruikers de herkomst van hun drinkwater kunnen vaststellen. “Normaal gesproken komen ontwerpers pas aan bod als er eigenlijk al een oplossing voor het probleem is bedacht”, stelt Van der Poll. “Bij Design Thinking, waarbij ontwerpers meedenken over het probleem en de oplossing, komen verrassende inzichten tot stand.

Verbinding watersector en ontwerpers
Van der Poll ziet de Dutch Design Week als een vehikel om ontwerpers en organisaties uit de waterwereld met elkaar in verbinding te brengen. “Veel organisaties weten niet wat de toegevoegde waarde van ontwerpers kan zijn en veel ontwerpers weten niet dat ze iets voor de watersector zouden kunnen betekenen. De ‘Embassy of Water’ laat zien wat er mogelijk is.

 

MEER INFORMATIE
De Dutch Design Week
De Embassy of Water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ruud · 21 days ago
    Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De stelling dat de gemiddelde waterschapslasten met 3,6% stijgen als gevolg van extra investeringen in de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, wordt niet onderbouwd. Een waterschap met een begroting van 100 miljoen zou dan een extra klimaatoroject uitvoeren van 3,6 mln euro? Een goede journalist gaat dat natuurlijk checken, toch??
De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het