De Dutch Design Week, van 19 tot 27 oktober in Eindhoven, kent een speciale waterafdeling. De zogeheten ‘Embassy of Water’ belicht maatschappelijke kwesties rond waterkwaliteit en watercirculariteit. Binnen deze ambassade werken acht ontwerpers samen met zes organisaties uit de waterwereld.
Tijdens verschillende voorgaande edities van de Dutch Design Week werden al watergerelateerde ontwerpen gepresenteerd. Vorig jaar werden deze ontwerpen voor het eerst gebundeld in een eigen embassy. Het initiatief hiervoor nam ontwerper en curator Anouk van der Poll. “Vorig jaar hebben we de waterontwerpen op de Design Week bij elkaar gebracht. Dit jaar wilden we een stap verder gaan. We hebben acht ontwerpers gekoppeld aan zes organisaties met een wateruitdaging”.
Ontwerpen met urgentie
Tot de betrokken organisaties behoren Waterschap De Dommel, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, waterbedrijf Brabant Water, bouwfonds BPD en projectorganisaties Schone Maas. Van der Poll: “Deze partners zoeken naar manieren om duurzamer om te gaan met water. Denk aan medicijnresten, waterbewustzijn en watergebruik. De ontwerpers zijn zes weken lang aan de slag gegaan met een probleem van de organisaties. Dat geeft de ontwerpen nog meer urgentie”.
Design Thinking
De embassy presenteert onder andere een bouwpakket voor mensen die hun regenpijp af willen koppelen, een slimme regenton, producten van actieve kool om mens en water te reinigen en een drinkwaterpaspoort zodat gebruikers de herkomst van hun drinkwater kunnen vaststellen. “Normaal gesproken komen ontwerpers pas aan bod als er eigenlijk al een oplossing voor het probleem is bedacht”, stelt Van der Poll. “Bij Design Thinking, waarbij ontwerpers meedenken over het probleem en de oplossing, komen verrassende inzichten tot stand”.
Verbinding watersector en ontwerpers
Van der Poll ziet de Dutch Design Week als een vehikel om ontwerpers en organisaties uit de waterwereld met elkaar in verbinding te brengen. “Veel organisaties weten niet wat de toegevoegde waarde van ontwerpers kan zijn en veel ontwerpers weten niet dat ze iets voor de watersector zouden kunnen betekenen. De ‘Embassy of Water’ laat zien wat er mogelijk is”.
MEER INFORMATIE
De Dutch Design Week
De Embassy of Water
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.