secundair logo knw 1

Afbeelding: WUR

Voor de kust van Delfzijl zijn de afgelopen dagen miljoenen zeekraalzaadjes ingezaaid op de recent aangelegde pionierkwelder. Deze kwelder is een testlocatie waar wordt bekeken hoe kwelders het effectiefst ingezet kunnen worden om de effecten van de zeespiegelstijging te beperken.

De pionierkwelder is ingedeeld in proefvakken die verschillen in de verhouding zand/klei en het wel of niet inzaaien van zeekraal. In drie van de proefvakken is de helft met zeekraal ingezaaid. “Het unieke aan dit onderzoek is dat we echt op landschapsschaal werken”, vertelt Martin Baptist. Baptist is Senior Onderzoeker Mariene Ecologie bij Wageningen Marine Research en leidt het onderzoek in Delfzijl namens kennisconsortium EcoShape.

Volgens Baptist kunnen kwelders de effecten van bodemdaling en zeespiegelstijging beperken en houden ze bovendien CO2 vast. “We weten hoe kwelders werken. Ze verbeteren de waterkwaliteit. Ze remmen de golven en vergroten zo de kustveiligheid. Wat we alleen nog niet weten, en nu onderzoeken, is hoe we kwelders zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen. Of beter geformuleerd: hoe we de natuur zo goed mogelijk kunnen helpen om kwelders te bouwen”.

Recept
Zand, klei en planten zijn de ingrediënten van de kwelders. Het recept dat het snelst, goedkoopst en effectiefst werkt, is nog onbekend. Om dat recept vast te stellen zullen Baptist en zijn collega’s de kwelder de komende twee jaar nauwkeurig volgen en meten. “We willen weten in welke vakken en op welke hoogte het meeste slib wordt afgezet, hoe de drainagegeulen zich ontwikkelen en of de zeekraal inderdaad een biodiversiteitsversneller is”.

Zeekraal is een eenjarige plant. Aan het eind van de zomer zal de kwelder volgroeid zijn. De komende maanden richten de metingen zich op de ontwikkeling van de zeekraal. Na de winter zal het onderzoek zich met name richten op de ontwikkeling van de biodiversiteit. “In het najaar van 2020 verwachten we onze bevindingen te kunnen presenteren. Dan kunnen we goed inschatten welk recept het beste werkt om kwelders een kickstart te geven. Maar pas over tien of misschien wel dertig jaar hebben we echt een mooi volgroeide kwelder, die zowel voor de natuur als voor de kustveiligheid maximaal effect kan sorteren”.

Marconi Buitendijks
De proefkwelder maakt deel uit van het bredere project Marconi Buitendijks waarmee de gemeente Delfzijl het stadscentrum wil verbinden met de Waddenzee. Het onderzoek wordt uitgevoerd door EcoShape-partners Wageningen Marine Research (onderdeel van WUR), RoyalHaskoningDHV, Arcadis en Deltares en gefinancierd door het Waddenfonds, de provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en EcoShape.

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek kwelderontwikkeling bij Delfzijl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.