Onder de vlag van de VN heeft een internationaal team van wetenschappers voor het eerst een wereldomvattende classificatie ontwikkeld van alle ecosystemen op land, in rivieren en wetlands en in zeeën. Die moet helpen om de biodiversiteit beter te beschermen.

1810 Jeanne NelJeanne NelTot nu toe wordt vaak vooral gekeken naar specifieke soorten, zegt Jeanne Nel, hoofd van het Biodiverse Environment Programme bij Wageningen University & Research. "Maar het geheel is meer dan de afzonderlijke delen. Het gaat om het hele pakket: alles is met alles verbonden."

Nel is co-auteur van het artikel in Nature waarin de onderzoekers onlangs hun classificatiesysteem presenteerden. Zij heeft zich met name gericht op het zoetwaterecosysteem, een van de vier overkoepelende domeinen in de typologie.

Die omvat daarnaast ecosystemen op het land, in de zee en ondergronds en zes ‘overgangsgebieden’ (bijvoorbeeld zee-land). Een niveau lager wordt onderscheid gemaakt in verschillende biomen (grote vegetatiegebieden, bijvoorbeeld rivieren en stromen) en in functionele groepen (bijvoorbeeld permanente laaglandrivieren). In totaal komen de onderzoekers uit op 25 biomen en 110 functionele ecosysteemgroepen.

Diepe troggen
Het nieuwe classificatiesysteem biedt inzicht in de diversiteit van tropische regenwouden, grote rivieren, koraalriffen en andere ecosystemen die veel in de belangstelling staan. Maar ook de minder bekende ecosystemen, zoals die in diepe troggen op de oceaanbodem, in onderzeese bergen, in meren gelegen onder ijsplaten en micro-ecosystemen in rotsen komen aan bod.

Dat is volgens Nel te danken aan de brede betrokkenheid bij het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de typologie. Zo deden onder andere de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en meer dan honderd gespecialiseerde ecosysteemwetenschappers van over de hele wereld mee.

"Binnen het domein van zoetwater bijvoorbeeld is er van oudsher een focus op gematigde zoetwater-ecosystemen, zoals die in Europa en Amerika. Onze input helpt om semi-aride en aride zoetwater-ecosystemen, zoals die in Zuid-Afrika, letterlijk op de wereldkaart te zetten."

Beter begrijpen
Volgens de onderzoekers helpt hun classificatie om wereldwijde patronen en de invloed van mensen op ecosystemen beter te begrijpen. Daardoor kan de biodiversiteit effectiever en gecoördineerder beschermd worden, stellen ze.

Een belangrijke rol daarbij speelt de United Nations Convention on Biological Diversity (VN-verdrag inzake Biodiversiteit), die sinds 2020 streeft naar bescherming en beheer op ecosysteemniveau in plaats van op soortniveau.

Dat wil overigens niet zeggen dat dat laatste niet meer nodig is, benadrukt Nel, die zich samen met de andere onderzoekers nu gaat richten op dataverzameling en verdere verfijning van het systeem. "Het is niet óf óf, maar én én."

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!