secundair logo knw 1

Wateronderzoeksinstituut KWR onderzocht samen met de Universiteit van Utrecht 29 verlaten olie- en gasputten in Nederland. Er bleek er één te lekken.

Niels Hartog vk 180 Niels HartogHet onderzoek maakt deel uit van het KWR/NWO partnerprogramma ‘Schaliegas en Water’ dat gericht is op de gevolgen van schaliegaswinning op waterkwaliteit. “Schaliegas hebben we niet en zal er ook wel niet komen, maar dat is de achtergrond om te onderzoeken of er lekkagerisico’s zijn bij verlaten, definitief buiten gebruik gestelde, gas- en olieputten,” vertelt Niels Hartog, senior onderzoeker bij KWR.

Monster

Van de honderden stilgelegde olie- en gasputten werden er 29 geselecteerd voor het onderzoek dat promovendus Gilian Schout en student Guillaume Cardon de Lichtbuer uitvoerden. In 2017 bleek één gasput, die in Monster, te lekken. Het lek werd gemeld aan de NAM, die sindsdien bezig is met activiteiten om het lek te dichten.


Vorig jaar bleek ook al dat er nog steeds aardgas naar grondwater lekt in Sleen. Daar vond in 1965 een grote blow-out plaats. Hartog: “Voor het onderzoek naar verlaten putten hebben we op die 29 locaties tot een meter diepte metingen in de bodem uitgevoerd, bij de lekkende put hebben we zelfs tot twee meter diepte geboord. Zo krijg je een beter beeld dan alleen met metingen op maaiveldhoogte.”

“Het belang van het onderzoek is vooral dat we hebben laten zien dat verlaten putten kunnen (gaan) lekken. Het is niet precies vast te stellen wanneer zo’n lek ontstaat,” zegt Hartog. “Overigens blijkt dat methaan uit een lekkende put diep onder de grond ook een weg naar het maaiveld vindt. Met dit verschijnsel moet dan ook zeker rekening worden gehouden bij de ondergrondse opslag van bijvoorbeeld waterstof of CO2, en bij geothermie.”

Goed in beeld
In Nederland is goed in beeld waar de honderden verlaten gas- en olieputten zich bevinden. Omdat stilgelegde putten enkele meters onder het maaiveld worden afgezaagd, is er vaak niets meer van te zien en wordt er bijvoorbeeld ook overheen gebouwd.

Hartog: “Los van mogelijke explosierisico’s door methaanlekkage, bemoeilijkt bebouwing boven een verlaten put het onderzoek naar het eventuele optreden van lekkage naar bijvoorbeeld grondwater. In de gepubliceerde studie zijn dan ook alleen verlaten putten onderzocht die zich onder vrij toegankelijke locaties bevinden.”

Methaan uit putlekkage kan de grondwaterkwaliteit negatief beïnvloeden, maar het komt ook al van nature voor in grondwater. Het wordt er standaard uitgefilterd in de waterzuiveringsinstallaties van de waterbedrijven. “Het is vooral van belang dat we ons realiseren dat alles wat we in de ondergrond doen, ook op langere termijn gevolgen kan hebben.”

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek lekkage:Occurrence and fate of methane leakage from cut and buried abandoned gas wells in the Netherlands

SodM verscherpt eisen voor geothermie vanwege lekkagegevaar

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.