0
0
0
s2smodern

In het project Swimway Vecht doen de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta samen met Sportvisserij Nederland onderzoek naar de vismigratie op deze gestuwde rivier. Na twee jaar werden de eerste resultaten gepresenteerd. “Elke vissoort volgt zijn eigen patronen”.

Jan Kamman 180 vrij Jan KammanIn 2018-2019 zijn 70 vissen, die stroomopwaarts wilden zwemmen, voorzien van een zender: 1 zeeforel en 69 windes. In de Vecht zijn er meer dan 30 ontvangers geplaatst om de signalen van de vissen op te vangen. “Verder hebben we kwabaal en schieralen gevangen en gezenderd”, zegt Jan Kamman. Kamman is hoofd van de afdeling onderzoek & advies van Sportvisserij Nederland. “Ook de komende twee jaar willen we per jaar rond de 70 vissen vangen en zenderen. In totaal zullen dus ruim 200 gezenderde vissen door de Vecht zwemmen”.

Van bron naar zee (en terug)
De onderzoekers documteren hoe de vissen zich over de rivier bewegen en waar bijvoorbeeld nog knelpunten zitten. “Ons uiteindelijke doel is soepele vismigratie tussen bron en zee mogelijk maken. De data die we verzamelen moeten leiden tot een advies aan waterbeheerders over de maatregelen die ze moeten nemen om dat doel te bevorderen. Bij een aantal van de zes stuwen in de Vecht worden momenteel lange nevengeulen aangelegd. Dit zal een enorme habitat voor de vissen toevoegen. Dit is een kans om leven toe te voegen aan de rivier en we verwachten daar ook veel van voor de vismigratie”.

De eerste resultaten laten een verschil in trekgedrag bij verschillende waterafvoeren en temperaturen zien en wijzen erop dat de tijd, die vissen nodig hebben om een bepaalde stuw te passeren, kan verschillen. “Elke vissoort volgt zijn eigen patronen en vismigratie kent jaarlijkse cycli. Daarom omvat dit project data van meerdere jaren en gaan we de komende jaren ook nog met volle kracht door”.

Houting
Vorig jaar bleek ineens dat er heel veel houting de Vecht op wil zwemmen. Deze vissoort was in de vorige eeuw nog uitgestorven in Nederland en werd in de jaren negentig uitgezet in de Rijn en komt nu dus ook voor in de Vecht. Kamman: “Dat hadden we niet verwacht en is de grootste verrassing van dit onderzoek tot nu toe. Ook deze vissoort zullen we gaan vangen en een zender geven. Dat zal de komende jaren ook zeker tot nieuwe inzichten leiden.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het