In het project Swimway Vecht doen de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta samen met Sportvisserij Nederland onderzoek naar de vismigratie op deze gestuwde rivier. Na twee jaar werden de eerste resultaten gepresenteerd. “Elke vissoort volgt zijn eigen patronen”.

Jan Kamman 180 vrij Jan KammanIn 2018-2019 zijn 70 vissen, die stroomopwaarts wilden zwemmen, voorzien van een zender: 1 zeeforel en 69 windes. In de Vecht zijn er meer dan 30 ontvangers geplaatst om de signalen van de vissen op te vangen. “Verder hebben we kwabaal en schieralen gevangen en gezenderd”, zegt Jan Kamman. Kamman is hoofd van de afdeling onderzoek & advies van Sportvisserij Nederland. “Ook de komende twee jaar willen we per jaar rond de 70 vissen vangen en zenderen. In totaal zullen dus ruim 200 gezenderde vissen door de Vecht zwemmen”.

Van bron naar zee (en terug)
De onderzoekers documteren hoe de vissen zich over de rivier bewegen en waar bijvoorbeeld nog knelpunten zitten. “Ons uiteindelijke doel is soepele vismigratie tussen bron en zee mogelijk maken. De data die we verzamelen moeten leiden tot een advies aan waterbeheerders over de maatregelen die ze moeten nemen om dat doel te bevorderen. Bij een aantal van de zes stuwen in de Vecht worden momenteel lange nevengeulen aangelegd. Dit zal een enorme habitat voor de vissen toevoegen. Dit is een kans om leven toe te voegen aan de rivier en we verwachten daar ook veel van voor de vismigratie”.

De eerste resultaten laten een verschil in trekgedrag bij verschillende waterafvoeren en temperaturen zien en wijzen erop dat de tijd, die vissen nodig hebben om een bepaalde stuw te passeren, kan verschillen. “Elke vissoort volgt zijn eigen patronen en vismigratie kent jaarlijkse cycli. Daarom omvat dit project data van meerdere jaren en gaan we de komende jaren ook nog met volle kracht door”.

Houting
Vorig jaar bleek ineens dat er heel veel houting de Vecht op wil zwemmen. Deze vissoort was in de vorige eeuw nog uitgestorven in Nederland en werd in de jaren negentig uitgezet in de Rijn en komt nu dus ook voor in de Vecht. Kamman: “Dat hadden we niet verwacht en is de grootste verrassing van dit onderzoek tot nu toe. Ook deze vissoort zullen we gaan vangen en een zender geven. Dat zal de komende jaren ook zeker tot nieuwe inzichten leiden.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!